Vinleksikon

Eddikesyre
Eddike-lignende smag eller lugt, når vin har været udsat for luft.

Syrlighed
Vine, der indeholder syre, som varierer i koncentrationen.

Astringent
Højt garvesyreindhold, der giver en tør effekt.

Balance
Relativt forhold mellem frugkvalitet, syrlighed, garvesyre, alkohol m.m.

Bouquet
Sammensætning af aromaer.

Tør
Det modsatte af sød.

Frugtig
Duft eller smag af æbler, druer, ribs, pærer osv.

Grøn
Siges om vine lavet af umodne druer med en sur smag.

Længde
En langvarig eftersmag.

Noble
En klassifikation af druer, hvoraf der laves Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Semillon og Riesling.

Nødet
En nøddeagtig aroma, som ses i sherry og ældre hvidvine.

Eg
Lagring af vin på egetræsfade.

Oxyderet
Ødelagt af for meget luft.

Sommelier
En, der er specialist i at udvælge og servere vine.

Mousserende
Vin der indeholder kulsure, som champagne.

Svovl
En antioxidant, der i små mængder befinder sig i nogle vine. Gæringen frembringer selv naturligt meget små mængder.

Sød
Vin der indeholder resterende sukker fra gæringen.

Vinavl
Kunsten og videnskaben at dyrke vindruer.

Vitis vinifera
Plantesorter, der omfatter de fleste traditionelle europæiske vindruer.

Træpræg
Vin, der har aroma eller smag af træ på grund af lagring på træfade.

Gærende
Dufter ligesom brød. Gær tilsættes for at udføre gæringen.

10 store druesorter

Cabernet Sauvignon
Dyrkes i mange forskellige klimaer, men forbindes ofte med Bordeaux, Frankrig. Giver vine, der ofte har et højt syreindhold.

Chardonnay
Fra Burgundy, Frankrig. Klassisk og populær.

Chenin Blanc
Fra Loire Valley i Frankrig. En hvid drue, der vokser i et klima, der er for varmt for mange druetyper.

Grenache
Spansk drue med en hindbæragtig smag og frugtagtig aroma.

Merlot
Producerer vine i en dyb farve og med et højt indhold af alkohol og et lavt indhold af syre. Er nogle gange chokoladeagtig.

Nebbiolo
Fra Piedmont, det nordvestlige Italien. Producerer Barbaresco og Barolo. Har et højt syreindhold.

Pinot Noir
Svær at dyrke, lavt syreindhold, rådner nemt.

Riesling
En traditionel tysk drue fra Mosel-regionen.

Sangiovese
Producerer krydret, stærk italiensk vin fra Toscana, Italien.

Syrah/ Shiraz
Fra Frankrigs Rhone Valley, men i nyere tid ofte Australien og New Zealand. Krydret, minder nogle gange om sort peber. Ikke at forveksle den med Petit Sirah, en californisk drue.

merevin på Facebook