Côtes du Rhône

Rhônedalen ligner meget et mini Italien. Området strækker sig over 200 kilometer, fra syd for Lyon til lige syd for Avignon. På denne strækning varierer klimaet fra Rhônes kolde vintre og varme somre til det klassiske middelhavsklima, hvor vintrene er milde og somrene er meget varme.

Vinmark i Rhônedalen i Frankrig.
Vinmark i Rhônedalen i Frankrig

Den relativt konstante sol kombineret med granitjord i nord og kalkstensjord i syd giver Grenache, Syrah og Carignan, som bruges i rødvine, samt Clairette, ugni Blanc og Grenache Blanc, som bruges i hvidvine.

Grenache udgør 55 procent af druerne til rødvine, Clairette udgør 35 procent af druerne til hvidvine. 8.000 til 10.000 vinavlere, fordelt over 68.000 hektar, producerer 450 millioner flasker, hvoraf Côte Rôties kraftige rødvine og Châteauneuf du Papes frugtagtige rødvine udgør 75%.

Chartreuse de Valbonne

Specielt én landsby, Chartreuse de Valbonne, nyder godt af et meget anderledes klima end det omgivende middelhavsklima. Indhyllet af træer på toppen af hesteskoformede bakker er der utallige udstik, sammensat af kridt- og kalksten. Nogle af tønderne i området er dateret til helt tilbage til det 13. århundrede. Her produceres en fyldig Grenache Noir, en krydret Syrah og en Viognier Plump med duft af viol og akaciehonning.

Den franske landsby Chartreuse de Valbonne omgivet af vinmarker.
Chartreuse de Valbonne

Anset som værende blandt de bedste af Côtes du Rhône landsbyer er de karakteristiske Cairanne og Rasteau.

På de 4.400 hektar jord i Côtes du Rhône-landsbyerne dyrkes Syrahdruer i ler- og kalkstensjord, der giver 19 millioner flasker af mellemkraftige, frugtagtige rødvine.

Gigondas vinhistorie skrives helt tilbage til romerne. Her drager man stor fordel af middelhavsklimaet og den røde lerjord, og producerer et aromatisk alternativ til den dyrere Châteauneuf du Pape. På 1200 hektar jord dyrker vinavlere Grenache, Syrah og Mourvèdre, der giver 5,5 millioner flasker.

De, hvis smagsløg har brug for ekstra nydelse, kan prøve Vignobles Darriauds Grenache Syrah, en kraftig rødvin med jord- og blommeagtig smag. Den har hint af chokolade med en peberagtigt eftersmag, især efter at have lagret i 3 til 5 år.

Det bakkede Châteauneuf du Pape, der ligger mellem Orange og Avignon, var engang sommerhjemsted for mange paver. Vinen er kraftig og dyb rød i farven, fremstillet af Grenache, Syrah, Clairette og ti andre sorter. På disse godt 3.000 hektar jord af kvarts og sandet, rødt ler dyrkes druerne, der giver 13 millioner flasker om året, der kan lagre i op til 20 år.

Men hvem af os kan vente så længe?

merevin på Facebook