Spaniens vindistrikter

Spaniens vine er, som landets befolkning, robuste og fulde af liv. Spaniens vinhistorie går flere tusinde år tilbage og danner en stolt tradition indenfor kvalitet. Ingen steder er dette mere synligt end i Andalusien, hvor sherry er favoritdrikken.

Vin og tapas.

Sherry

Sherry er en stærk vin (destilleret vin tilføjes inden lagring), og findes i mange former. Fino, Olorosos, Manzanilla og – den berømte drik af Edgar Allan Poe – Amontillado, er blandt vinene kaldet ”sherry”.

Fino og Manzanilla er yngre og friskere, mere syreholdige. Oloroso og Amontillados lagrer længere og bliver mere fyldige med alderen.

Det drikkes ofte som dessertvin, især af briterne for hvem det nærmest er blevet en nationaldrik, men sherry går godt sammen med meget andet mad.

Briterne har mere end sherry at takke spanierne for. Ikke bare Henry VIII’s kone kom derfra, ligeledes gjorde den velansete Carignan-drue.

Som man må forvente, er rødvine dominerende dette solbeskinnede land, der drager fordel af rigeligt rødt jord. Aragonese skuffer ikke med dets mange kraftige, aromatiske vine. Grenache anses som værende en lokal skat.

Det største vindistrikt i verden

Castilla, der har dets egen litterære arv, producerer kendte vine. For mange betragtes hele distriktet som én kæmpe vinmark. La Mancha er en af grundende til omdømmet. Det formodes at være det største vindistrikt i verden, selvom der selvfølgelig er mange franskmænd, der vil bortforklare dette.

For at vise, hvor revolutionære de virkelig er, er et eksempel en hvidvin kaldet Airen – frisk og dejlig, den sikrer at ingen spanske riddere behøver slå tvivlerne ihjel.

Rødvine er godt repræsenterede af Tempranillo, der ofte blandes med franske sorter, så som Merlot eller Cabernet Sauvignon. Selv Syrah er ved at blive synlig her.

Nord for Madrid finder man Ruedas hvidvine. De er delikate og lette og lavet på en lokal sort, der hedder Verdejo. Sauvignon Blanc er også ved at dukke op.

Men Spaniens traditioner ændrer sig ikke hurtigt, og rødvine dominerer stadig. Ribera er kraftig og tung, og har gennemgået en fornyelse over de sidste par årtier. Tempranillo, lokalt kendt som Tinto Fino, giver en kompleks rødvin, der lagrer godt.

Menicia har dets egen rødvinstraditioner baseret på Cabernet Franc. Området er afsondret nær Castilla y Leon og vinene er intense. Her produceres også en hvid specialitet, lavet på Godello.

Cataloniens vine

Catalonien har produceret vine siden de første grækere ankom. Distriktet fortsætter med de ældgamle traditioner vinos racios (”harske vine”), der kun er for de hårdeste. Men er du til noget lidt mildere, tilbyder Catalonien en hvidvin fra Penedés-distriktet.

Du kan også få serveret en mousserende vin fra Cava. Det er faktisk en slags spansk champagne, men meget kraftigere end den franske version.

Et glas af den spanske cava vin og lidt tapas på en tallerken i baggrunden. Alt placeret på et træbord.
Et glas cava

Men for at smage de mest karakteristiske, skal man prøve en rødvin fra Tarragona. De er kraftige og er lavet på Garnacha-druen, der gror i skiferholdigt jord. Vinene former toppen af Cataloniens vine.

Sidst, men langt fra mindst; Galicien fortsætter med at producere vine, som de har gjort siden Romertiden – selvom hvidvine i den seneste tid er blevet meget fremtrædende. Keltiske- og romerske traditioner forenes i produktionen af vine, der går bedre sammen med seafood, end nogen anden vin i verden.

Det fugtige klima og de få solskinstimer producerer vine med en høj syrlighed og en herlig friskhed. De fleste laves på sorter, man kun finder i dette område.

Spanien er fyldt med traditioner, der rækker ind i det 21. århundrede. Ud fra traditionerne producerer Spanien vine, der kan konkurrere med vine fra hele verden.


Rejseforsikringsguiden.dk – Rejseforsikring til Spanien

merevin på Facebook