Hjemmebryggere

Det latinske ord “amateur” betyder “elsker” og refererer oprindeligt til nogen, som gjorde noget i kærlighedens navn, frem for ”kun for pengene”. De var anset som de største eksperter, fordi de skærpede deres dygtighed motiveret af glæde i stedet for af monetære årsager.

Mand der står bag to store balloner med hjemmebrygget vin.


Selvom de professionelle stadig udfører deres arbejde med passion og evner, kan amatører – med hjælp fra moderne teknologi og videnskab – ofte opnå lignende resultater.

Gæringsbiokemi var opfattet negativt indtil begyndelse af det 20. århundrede. Men på trods af dette er metoden blevet brugt i mere end 5.000 år. Vindruen blev efterladt uberørt, indtil skindet selv bristede og saften gærede naturligt. I dag er processen ledet af færdigheder og videnskab.

De høstede druer lægges i pres, hvor de bliver til mos – en blanding af skind, frugtkød og saft. Der tilsættes gær, som arbejder med sukkeret i saften og bliver omdannet til alkohol, kuldioxid og varme. Processen fortsætter indtil al sukkeret er omdannet eller til gæren er dræbt som følge af reaktionen.

Takket være Louis Pasteur og andre, kan processen nu nøje kontrolleres, for at opnå præcist det ønskede resultat. For de, som ikke er så heldige at have en vinmark, kan saftkoncentrat opdrives for små penge.

Put sukker, syre, gær og næringsstoffer i en beholder (en flaske eller kande) og lad det stå i 3-10 dage ved 24 grader. Der findes opskrifter med specifikke fakta om koncentration, mængder og flere detaljer. Pres saften fra kødet og lad det gære ved 18 grader i flere uger, indtil det holder op med at boble. Tap vinen på flaske og læg dem ved 13 grader i seks måneder (for hvidvin) til 12 måneder (for rødvin), før du smager på den.

Det lyder selvfølgelig simplere end det er, men det er ikke ud over de dedikerede amatørers evner. Processen skal dagligt overvåges og (nogle gange) tilpasses. Takket være billige instrumenter til at måle sukkerkoncentrationen, billige hydrometre, termometre og mange andre instrumenter er opgaven nu meget enklere.

Det kommer ikke som nogen overraskelse, at meget kan gå galt, når naturen går sin – naturlige – gang. Gæringen kan gå galt lige fra starten; den kan begynde og så på mystisk vis ophøre alt for tidligt, resultatet kan blive usædvanlig sødt eller fuld af bundfald. Vinen kan have for meget pektin, for mange bakterier eller den kan være flad eller svovlagtig i smagen. Krystaller kan forme sig ved for kold lagring og dobbeltgæring kan forekomme ved for varm lagring.

Men takket være internettet er der nu hundredvis af hjemmesider, der hjælper den ivrige amatør med at producere vine, der kan konkurrere med mestrenes. Alt du behøver, er øvelse i omkring hundrede år.

Held og lykke!

merevin på Facebook