At vælge en god vin

“Quickly, bring me a beaker of wine, so that I may wet my mind and say something clever” – citat Aristophanes. Eller på dansk ”Hurtigt, bring mig et bæger vin, så jeg kan væde mit sind og sige noget klogt.”

For de som er mere interesserede i at nyde en delikat drink end at blive klog, vil det følgende måske være nyttefuldt.

Selvfølgelig handler det om individuel smag, når man skal vælge en specifik type, årgang og mærke. Men der er nogle grove retningslinjer, man kan blive enige om.

Heldigvis, med de voksende antal vinmarker rundt om i verden og vinrelaterede internetsider, er tilgængeligheden ikke længere noget problem. En person i Californien kan ligeså nemt som en i Auckland bestille en Syrah fra New Zealand.

Rød- og hvidvin der bliver helt op i glas.

Leder du efter en kraftig rødvin eller en let hvidvin? Nogle finder Madeira for tung, andre mener, at den tyske Riesling er for tør. De fleste lettilgængelige vine skal drikkes kort tid efter de er købt, men de, som ønsker at smage de fineste, må have en stor tålmodighed. Cabernet Sauvignon passer bedre til dem, som er villige til at vente på vinen, end Pinot Noir gør.

En Chardonnay fra et køligt klima, så som de fra Canada, vil være interessant for dem som nyder en ung vin med en fremtrædende syrlighed. Men den kan også blive favoriseret af dem, som ønsker at opleve dens nødde- og honningagtige karakter, der kommer med alderen.

Klassificering af vine

En beskrivelse af klasserne kan være behjælpelig. Klasse 1 vine har et alkoholindhold mellem 7% og 14%. Klasse 7 vine har et alkoholindhold på ikke mindre end 15%. Denne type er sædvanligvis blandet med cognac og krydret med urter.

Se på etiketten efter en deklaration om mængden af sulfitter (forskellige svovlforbindelser). Svovl tilføjes ofte i fremstillingsprocessen for at værne imod vækst af uønskede organismer, men i nogle vine er der måske tilføjet mere end ens smagsløg foretrækker. Svovl sprøjtes også nogle gange direkte på druerne, for at reducere antallet af skadedyr, og kan trænge ind i skindet. Nogle er, uden at vide det, overfølsomme overfor sulfitter og kan opleve en allergisk reaktion. Men en koncentration på under 10 ud af en million er okay for de fleste.

Vinsmagning

Når du skal smage på en vin, så sørg for, at den har en passende temperatur – omkring 11 grader for hvidvine og 18 grader for rødvine – og brug et tyndt glas uden støv. Du kan undgå små støvpartikler ved at skylle glasset forsigtigt og tørre det med et stykke stof uden trævler.

Tre unge mænd der dufter og smager på vin til et vinsmagningsarrangement.

Fyld ikke glasset mere end en tredjedel op, og hold det på stilken, for at undgå fingre på glasset og for ikke at varme det op.

Se efter om farven er klar ved at holde det op mod en hvid baggrund. En Pinot Noir vil være lys som en rubin og Cabernet Sauvignon vil være mere violet. Vine af druer, der har groet i områder med varme somre og tørre efterår, vil have en mørkere farve, mens de af druer, der har groet i områder med køligere somre og regnfulde efterår, vil være lysere.

Sving glasset forsigtigt, duft og smag.

merevin på Facebook