God vin kræver gode druer

Få landbrugserhverv er så komplekse som vinfremstilling. Og ved slutningen af processen, er der en, der får lov til at nyde et godt glas. Udvælgelse af beliggenhed, druesorter, solen, gæringen, selv korktype, sammen med meget andet, spiller en stor rolle i fremstillingen af gode vine.

Klaser med vindruer.


Hvor dyrkes der vindruer?

Vindruer dyrkes indenfor breddegraderne 30-50 grader nord og 30-45 grader syd for Ækvator. Indenfor disse grænser findes alt fra det berømte Bordeaux-distrikt til de mindre vinmarker i New Zealand, hvor druer har været dyrket siden 1800-tallet.

I et hvilket som helst terroir, dyrkningen finder sted, opstår mange af de samme bekymringer. Et terroir er en gruppe af vinmarker (eller endda vine) fra samme distrikt, der tilhører en specifik benævnelse og deler de samme typer jord, vejrforhold og druer.

En god vin starter med gode druer, og gode druer kræver den rigtig jord og det rigtige klima. Paradoksalt dyrkes de bedste druer i jord, hvor kun få andre slags afgrøder dyrkes. For meget kvælstof medfører en meget stor vækst af blade, for lidt medfører uønskede mængder af sulfid. Utilstrækkelige mængder af kalium gør planterne svage og de har dermed svære ved at forsvare sig selv mod sygdomme og det giver druer, der har et lavt sukkerindhold.

Bordeaux

De berømte Bordeaux-vine er lave af druer, der har vokset i grusholdigt jord på en bund af ler eller kalk. De berømte Bourgogne er lavet af druer, der har vokset i syrligt granitjord på en bund af kalksten. Mange sten sørger for en god bortledning af vand, så vel som at absorbere vandet og er med til at mindske varmen.

Korkprop til vin med påskriften "BORDEAUX - Mis en bouteille au chateau"


Druer har brug for gode vejrforhold

Ligesom i ethvert landbrug, afhænger dyrkning af gode druer af vejrforholdene. Der er behov for masser af solskin, men de bedste druer dyrkes i klimaer hvor middeltemperaturen ligger omkring 16,7 grader. Mængder af regn, tåge og dug spiller også en rolle.

Vindruer har brug for konstant, men ikke for store mængder vand. For meget vand medfører, at væksten af mug og andre sygdomme bliver uhåndterlig. En moderat mængde bevirker væksten af dybe rødder, der absorberer den rette mængde mineraler.

Planterne begynder at skyde knopper sent i marts og udvikler druer gennem hele sommeren (på den nordlige halvkugle). Gennem denne periode tilpasser vinavleren vandniveauet, den kemiske sammensætning og mængden af blade, hvilket giver planten mere sol og små, men gode drueklaser. Der bruges meget tid på at kontrollere plager og sygdomme, indtil høsten tidligt i oktober. Som ved ethvert andet landbrugsprodukt varierer høsten afhængig af breddegrad, klima og faktorer, valgt af den enkelte avler.

Selvom nogle vinmarker i de seneste år er begyndt at anvende maskiner ved høsten, hyrer størstedelen stadig store hold, der plukker druerne med hænderne. Så skal de videre til gærings-karrene – der er stadig lang vej til spisebordet, men vinen har fået den bedst mulige start.

merevin på Facebook