Tysklands vindistrikter

Tyskland har hundredevis af vinfestivaler hvert år. Men for at forsyne disse kræver det en endnu større mængde hårdt arbejde på landets verdensberømte vingårde.

Hvidvinsflaske og to glas placeret ved bredden af en sø med bjerglandskab i baggrunden.

Baden

Ingen steder er denne indsats mere tydelig end i Baden. Dette smalle stykke land strækker sig fra Constance søen i syd til Heidelberg i nord.

Selvom den kun er den tredje største, er Baden meget vel den mest kendte. Beliggende nær det berømte Schwarzwald-område, hvor jorden er af alt fra grus og kalksten til ler og vulkansten. Druerne varierer ligeledes og omfatter så almindelige navne, som Pinot Gris, Gewürztraminer og Riesling, men også mindre kendte som Gutedel og Müller-Thurgau.

Distriktet fører muligvis til et stort forbrug. Gennemsnitlig på verdensplan indtager hver person 32 flasker om året. I Baden er tallet 53 flasker pr. år.

Mittelrhein

Mittelrhein er ikke tæt på at være den største producent i Tyskland, men landsbyen Bacharach – opkaldt efter den græske gud Bacchus – har været blandt de bedste producenter siden middelalderen.

Den lerholdige jord giver gode, syrlige druer. Riesling, Müller-Thurgau og Kerner er blandt vinene, der findes i dette distrikt, der strækker sig fra 100 kilometer syd for Bonn langs Rhinen.

Vinmarker findes ofte på skrænter, stenede skråninger i områder omkring middelalderslotte. Derfra kommer en fantastisk vin, som ingen anden kan måle sig med.

Rheingau

Rheingau er blandt Tysklands ældste vindistrikter og er centralt beliggende. Det ligger mellem Lorch tæt på Mittelrhein og Hochheim. Bjergsiderne er dækket af Taunus Hills’ skov.

Mand og barn tjekker vinplanter i Rheingau i Tyskland.
Rheingau

Det siges, at de druer først var plantet her til fordel for distriktets verdensberømte Riesling. Men Pinet Noir dyrkes også her, og låner sig selv til den krydrede Spätsburgunder.

Vindyrkningen er udviklet over årtier af indbyggerne i klostre, og vinen forsynede engang dronning Victorias bord. Videnskaben har udviklet sig til det punkt, hvor ønologiske institutter her er blandt de bedste i verden.

Rheinhessen

Dette 1.667 kvadratkilometer distrikt grænser til vest op mod Nahe River og til øst op mod Rhinen og er efter Pfalz det største distrikt.

Andenstørst, men først i kvalitet. Bingen, Mainz og andre byer i området nyder godt af de mange jordtyper og mikroklimaer. På grund af de mange jordtyper og mikroklimaer, kan de producere en rød Portugieser i mange varianter. Og den ældgamle Silvaner har længe været vinavlernes stolthed.

Pfalz

Verdensberømt for dets kalk, mergel og ler, er Pfalz Tysklands største producent. Müller-Thurgau, Kerner, Silvaner og Morio-Muskat er kun nogle af de druer, der dyrkes her. En relativt ny, rød drue fra Dornfelder, der dyrkes her, giver en kompleks og fyldig vin.

Vinmarker i Pfalz i Tyskland.
Vinmarker i Pfalz

Distriktet, der til syd og vest lægger sig op af Frankrig og til nord grænser op mod Rheinhessen, strækker sig over mere end 80 kilometer. Her har vinavl taget en flot plads på toppen af fremstilling af vin.

Uanset om de er store eller små, er alle Tysklands vindistrikter fyldt med vinavlere, der med stolthed producerer vin, der gør disse festivaler populære hos besøgende fra hele verden.

merevin på Facebook