Vinklubber for enhver smag

Hvis der et sted er et land med kun én indbygger, har det sikkert en vinklub med en halv snes medlemmer. Vinklubber var engang kun noget for entusiaster og specialister, men er nu ligeså populære som McDonald’s er hos de unge.

En gruppe unge der skåler i hhv. rød- og hvidvin.


Vinklubber stiftes af ligeså mange grunde, som der er stiftere. Mange stiftes for at drage fordel af gruppe- eller specialrabatter, som kun er tilgængelige for medlemmer. Andre ønsker simpelthen bare at nyde den varietet, der er ved at modtage en ny og ofte uventet årgang hver måned. Og mange stiftes selvfølgelig, fordi medlemmerne søger det sociale aspekt og glæden ved at dele deres favoritter med andre.

Med en vinklub kommer der fra hele verden en uvurderlig mængde af informationer om varianter, årgange og vingårde. Nogle klubber eksisterer for vinene i deres eget land, mens andre klubber søger det nye ved at udforske vine importeret fra andre lande. Mange franske klubber undersøger australske vine (selvom de ikke vil indrømme det!) og en del italienske og spanske klubber interesserer sig for californiske vine.

Nogle vinklubber er så nye, at de blev stiftet for 10 minutter siden, andre for over 100 år siden. Ofte er eksperterne, der stifter eller tiltræder disse klubber, på lige fod med hensyn til viden og erfaring, uafhængig af klubbens alder. Fra disse eksperter kommer gode råd om forberedelsen af vinglas, smagsmetoder og hjemmebrygning sammen med anbefalinger om de bedste hvidvine, rødvine og dessertvine.

Der findes klubber, der er dedikeret til produkterne fra en bestemt vingård, oftest stiftet af ejeren selv. Disse specialister kan give tidlig information om deres egen høst, så entusiaster kan se frem til at smage på de fineste vine, som vinavlerne kan byde på. Sådanne klubber vil ofte gøre nogle vine tilgængelige kun for medlemmer og til en mindre pris.

En klub er endda dedikeret til dem, som har en samling på over 100 forskellige vine – og diskussionen er meget livlig! Hvert medlem har smagt på mere end 100 vine, så det samlede udvalg er på flere hundrede vine.

Men når alt kommer til alt, forsyner alle klubberne deres medlemmer med alverdens viden om og oplevelser med vine og producenter.

Muligheden for at dele informationer verden over og næsten øjeblikkeligt, muliggjort af e-mails og internettet, har givet en overflod af muligheder for at komme omkring ethvert aspekt af vine. Diskussionerne strækker sig fra alt fra de bedste årgange og vingårde til jord- og klimatyper og meget andet. Politiske uenigheder blegner ved siden af passionen for vin.

Heldigvis er der for nyligt ikke udbrudt nogen krige (nogle historikere hævder, at vindruerne er ansvarlige for mere end én), men skærmydsler forekommer nu og da. Men næste gang du inviteres til en særlig begivenhed, for at ære en ny vin, så lad stridsøksen ligge derhjemme. Vær bare forberedt på noget ønologisk skyts – og glem ikke, at formålet er at nyde!

merevin på Facebook