Emilia-Romagna

Fra bjergene i Apenninerne til Po flodens breder til Adriaterhavets kyster strækker et karakteristisk vindistrikt sig: Emilia-Romagna. Distriktet er kendt for dets madlavning og kan samtidig være stolt af nogle af Italiens mest frugtbare marker for vindyrkning.

Vinmarker  i Emilia-Romagna i Italien.
Emilia-Romagna

Hovedstaden Bologna

Distriktets hovedstad Bologna forbinder Emilia og Romagna og tilsammen udgør disse en sjettedel i størrelse, med 22.000 kvadratkilometer, og en ottendedel i befolkning, med næsten 4 millioner mennesker.

Områdets vinmarker dækker mere end 58.000 hektar og producerer årligt 473 millioner liter vin. Fra de kolde udstik i alperne til de varme områder ved Po, bidrager vinavlerne til næsten 20% af Italiens samlede vinproduktion. Området ligger på en stolt fjerdeplads efter Apulia, Sicilien og Veneto, og hjælper Italien med at opretholde en god placering i verdens vinproduktion.

Trebbiano og Sangiovese står alene for næsten halvdelen af sorterne, der dyrkes her. Sangiovese-vinen forbliver den lokale favorit blandt rødvine, med dens kraftige og frugtagtige smag, men der er også en skøn lambrusco i en type, der sjældent ses uden for landet.

Lambrusco druen
Lambrusco druen

Lambrusco-druen dyrkes på høje espalier, for det meste i lavlandet syd for Po floden, hvor udbyttet når helt op på 50 millioner flasker om året i de fire DOC-distrikter (DOC: Denominazione di Origine Controllata, en lovpligtig betegnelse) rundt om Modena og Reggio.

De bedre kendte Sauvignon, Chardonnay, Pinot og Cabernet er selvfølgelig stadig meget populære. Men de mere sjældne varianter, så som den hvide Pagadebit og den røde Cagnina, er godt gemte, men højt værdsat blandt de lokale. Og fra bjergene syd for Imola, Forli og Rimini kommer mange mellem-søde vine.

Rødvine strækker sig fra Barbera og Bonarda med deres karakteristiske intensitet, til de skarpe Pinot og Merlot.

For de, som foretrækker noget lettere, er der de tørre hvidvine fra druerne Ortrugo, Albana og Malvasia. Den sidstnævnte, der siges at være af græsk oprindelse, er blandt de mest dyrkede i hele Italien. Den indfødte Albana drue, hvoraf den første italienske DOCG-kvalitetshvidvin (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) blev fremstillet, har en kraftig syrlighed og giver en pragtfuld tør Albana Passito med et hint af abrikos.

For kenderen er der den excellente Primitivo di Manduria fra Puglia, med et middel til højt alkoholindhold, der går perfekt sammen med chokolade.

Det bedste er at besøge området om efteråret, efter den varme og fugtige sommer, og smage på vin fra en af de mange fine, traditionelle vingårde, der ligger på Emilia-Romagnas flade, grønne sletter. Og sørg for at smage vinen sammen med en af de lokale oste, ikke at forglemme.

merevin på Facebook