Toscana

Midt imellem Milano og Rom ligger Toscana, med det Tyrrhenske hav på den vestlige side og Apenninerne på østsiden.

To fyldte hvidvinsglas på et bord med det toscanske landskab i baggrunden.
Toscana

Kunsten at dyrke vin

Toscana blev først beboet af etruskerne i middelalderen, som blev der gennem renæssancen, og Toscana udvikledes til et center for kunst og læring, der var under kontrol af Medici-klanen. Og ingen kunst her var mere udviklet end kunsten at dyrke vin. Selv før etruskerne migrerede til området, voksede der vilde vindruer i en overflod rundt om Toscanas solbadede bjerge. Disse tidlige kolonister udviklede druerne til de verdensberømte Sangiovese og Lambrusco.

Toscana kan prale af fire af Italiens DOCG- klassificerede (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) områder. I en butik i Toscana er antallet af vine med denne etiket steget fra 1.000 for et par år siden til mere end 5.000 i dag. Det er ikke underligt, at Italien nu kæmper mod Frankrig om pladsen som verdens førende indenfor vinproduktion.

Vinene produceres på vingårde, der strækker sig fra Castello di Fonterutoli, ejet af den samme familie siden 1435, til vingårde der er grundlagt for kun få år siden. Toscana oplever en fremgang i både kvalitet og popularitet.

Rocca delle Macie

Vigtigheden af kvaliteten er ingen steder mere tydelig end i Rocca delle Macie. Økologisk befrugtning, omhyggelig beskæring, manuel høstning og brugen af egetræstønder under lagringen, er bare nogle af procedurerne. De dyrker i stor grad Chianti Classico og producerer nogle af de bedst sælgende vine i Italien.

Fassati Nobile di Montepulciano

Som et andet eksempel er Fassati Nobile di Montepulciano, der er lavet på en blanding af Prugnolo Gentile, Canaiolo Nero og Mammolo. Vinen blev rost så lang tilbage som til det 18. århundrede af Voltaire.

Vinene, der produceres her, strækker sig fra den simple Chianti til de komplekse super Tuscan rødvine med frugtagtig aroma.

Super Tuscan blev populær, som mere internationale rødvine begyndte at blive produceret på blandinger af Cabernet Sauvignon og Merlot sammen med Sangiovese. Blandt disse nye rødvine er blandt andet Brusco dei Barbi, der er rost af kendere.

Ikke at blive glemt blandt alle disse rødvine er Bolgheri Vermentino, som er en herlig, frugtagtig hvidvin, som går perfekt sammen med rejer.

Renæssancen lever videre i Toscana.

merevin på Facebook