Australiens vindistrikter

Australiens vinproduktion går tilbage til midten af det 19. århundrede, men indtil for 30 år siden var industrien lille. Siden da er landet vokset til at blive en verdensproducent med et utal af højt ansete rød- og hvidvine.

Kort over Australien formet med vinpropper (helt sort baggrund).

Med områder, hvis klima ligner Californiens, er det ikke overraskend,e at mange af Australiens vine afspejler dem fra Californien. Men australierne kommer selv med flere af deres egne karakteristiske varianter.

Shiraz er en af de mest kendte nyere vine, men den mindre kendte Durif vil være velkommen på ethvert bord. Hailing fra Rutherglen, en lille by i det nordøstlige Victoria, er med til at ændre områdets usædvanlige røde til et par andre unikke vine. I Rutherglen produceres også andre gode vine, så som portvin, muskatvin og Tokay, som ofte eksporteres til andre lande.

Victoria er også stolt af en række andre verdensklasses vine i Pyrenæerne (ikke at blive forvekslet med bjergene langs den fransk-spanske grænse).

Vindruer har været dyrket siden 1960’erne og distriktet har nu mere en 30 vinmarker, fordelt på næsten 600 hektar, med femogtyve sorter. Shiraz, Merlot og Pinot Noir er blandt de røde, mens Chardonnay, Sauvignon Blanc m.fl. er blandt de hvide.

Engang bestod størstedelen af området af æbleplantager, men er over de seneste årtier gået mere og mere over til vinproduktion. Med mere end 60 vingårde, hvoraf mange er åbne for offentligheden, kan området prale af en godt anset Pinot Noir.

McLaren Vale

Området, McLaren Vale, der mod syd grænser op til Sellicks Hill Range og mod vest til Gulf Saint Vincent, nyder godt af et middelhavsklima med en tør sommer syd for Ækvator. Da der sjældent er frost eller tørke, er de lange, tørre dage og korte, kolde nætter perfekt for dyrkning af druer.

Vinmark i McLaren Vale i Australien med solnedgang i baggrunden.
McLaren Vale, Australien

Nogle druer fra området producers stadig mere end hundrede år efter, de første gang blev plantet. Området er kendt for at være en af de bedste producenter af Shiraz, og druen høstes fra marts til starten af april. Af de små druer produceres en intens vin.

Cabernet Sauvignon og Grenache

Men Shiraz er ikke distriktets eneste gode produkt. Cabernet Sauvignon og Grenache har begge et godt omdømme. Grenache, der ligner den der dyrkes i Spanien, trives godt i den særlige jord.

Der er fastlandsklima med varme sommerdage og kolde nætter. Nogle dale har højder på op til 500 meter med rød jord over stenede klipper.

Riesling

Som i meget af Australien dominerer Cabernet Sauvignon og Shiraz, men der produceres også en Riesling, der har opnået internationale priser.

Ophældning af Riesling hvidvin i tre hvidvinsglas, som står på et træbord. Vindruer, proptrækker og beplantning i baggrunden.

Efter at have lidt under invasion af vinlusen phylloxera i slutningen af 1900-tallet, er landet vokset til at være verdens største eksportør af vin til Storbritannien, og har ligeledes opnået et ry for at være en af verdens bedste producenter.

merevin på Facebook