Languedoc-Roussillon

Languedoc-Roussillon, det største vinproducerende distrikt i verden, ligger ved middelhavet, mellem Rhône delta og Spanien.

Vinmarker i Languedoc-Roussillon i Frankrig.
Languedoc-Roussillon

50 tusinde vinavlere (ud af en befolkning på 2,4 millioner), spredt over et område på 27.400 kvadratkilometer, kæmper sig igennem de hede somre, for at producere 2 milliarder flasker vin om året.

De milde vintre og varme somre samarbejder med forskellige jordtyper, der strækker sig fra kalksten og sandsten til granitsten, for at opdyrke Carignan, Grenache, Merlot og andre druesorter. Ikke at glemme Roussane, Viognier, Chardonnay og andre hvide druer, for at sørge for tilstrækkeligt arbejde til de 400 samvirkende og 2.800 private vingårde i et område, der strækker sig fra Muscat i øst til Banyuls i sydvest.

Oprindeligt udviklede grækernes arbejde med vinavl sig hurtigt. De begyndte dyrkningen omkring 600 år f.kr. Vinavlen blev fortsat af vestgoterne i det 5. århundrede. Som antallet af klostre i det 19. århundrede voksede, voksede antallet af vinmarker på bjergskråningerne. Det 19. århundrede oplevede også sletternes forvandling til vinmarker. I dag er vinavl koncentreret til markerne i Aude, Herault og Gard. Disse tre området producerer næsten halvdelen af Frankrigs vindruer.

I mange år oplevede området en produktion af middelmådige vine, men en fornyelse af sorterne i de sidste par årtier har ledt til genopståen af en ekstraordinær Syrah. Vinen er mørk, lille i farven med smag af søde brombær krydret med sort peber.

Over de sidste 10 år har Vin de Pays d’Oc, med dens unikke vine, også hjulpet til med at forbedre områdets omdømme.

Ulig andre vindistrikter, hvor individuelle slotte dominerer, produceres de fleste vine her af samarbejdende producenter, der køber druerne af lokale vinavlere. Disse vine inkluderer den lækre Vin Doux Naturel, der er fremstillet af Muscat eller Grenache.

Hvidvine har også gjort comeback med Chardonnay og Marsanne, der dyrkes i Argelier, 30 kilometer vest for Beziers. Her høstes druerne, der er dyrket i kridtjord, tidligt. Resultatet er en frisk, tør hvidvin med smag af æble og eg.

For de, som er til rødvine, er der den krydrede, kraftige Corbières, der er lavet på Grenache og Carnignan, der dyrkes i kalksten, mergel og sandsten. Med mere end 70 millioner flasker, der kan lagres i 3-7 år, er der kun en lille fare for, at der løbes tør for denne vin.

Hvis man rejser fra Corbières’ bjerge til Pyrenæerne, lander man i Roussillon, det mest solrige distrikt i Frankrig. Carignan giver mest af alt rødvine, der er krydrede og mellemkraftige med hints af lakrids.

Se efter nyudviklede vine fra dette store, ældgamle område i Frankrig.

merevin på Facebook