Inspiration til vinferie i Spanien

Spanien er et af de største lande i verden, når det kommer til vinproduktion. Vinene er også helt fantastiske, og derfor bør enhver tur til Spanien også inkludere et visit til et vinområde. Med denne artikel kommer vi ind på fire forskellige områder fordelt rundt i hele Spanien: Ebro River Valley, Duero River Valley, Andalusien og Meseta Central. Ofte tænker vi på Cava, når vi snakker spansk vin, men spansk vin er meget mere end det. Derfor er fokus her på rødvin, hvidvin, rosé og sherry frem for de mousserende. Drømmer du om en solrig tur til Spanien i en lækker feriebolig, kan du med fordel besøge dette link: https://www.feriebolig-spanien.dk/Spanien/ferieboliger/luksus

Vinferie i Spanien.

Ebro River Valley

I det nordlige Spanien finder vi Ebro River, lige syd for den franske grænse. Her finder du et enormt fokus på rødvin, ikke mindst lavet på druen Tempranillo. Især vil du møde det store område Rioja. Drikker du rødvin fra Rioja, får du en skøn og fyldig oplevelse fyldt med kirsebær, peber, vanilje og godt med tannin. Faktisk er Rioja opdelt i tre områder: Rioja Alavesa, Rioja Alta og Rioja Baja. Derfor er der et væld af muligheder for at opleve, hvor meget nærområdet kan påvirke vinen, hvordan du kan smage forskel på trods af, at vi befinder os i Rioja og drikker den samme drue. I Ebro River laves der også Rosada, altså rosé, ofte lavet på Grenache og Viura. Disse vine er fyldt med syre og masser af bærnoter, så du får en skøn, frugtig rosé.

Ebro-floden i Spanien.


Duero River Valley

I Duero, eller Castilla y León, er det næsten hvor Spanien peaker på vinskalaen. Det er nemlig her du finder nogle af de mest famøse spanske vine som Pingus, Pesquera og ikke mindst Vega Sicilia. Det er en strækning der ligger langs Portugal i det nordøstlige Spanien. Her får vinene god tid, så de bliver skønne og fyldige og kan stå i dit vinskab i årevis. Når det kommer til Rødvin skal du drikke Tempranillo, og ikke mindst fra Toro, Leon og Ribera del Duero. Vinene her er af kæmpe kvalitet og kan virkelig nydes. Får du hvidvin herfra er de ofte lavet af Verdejo, som giver skønne, friske, tørre og mineralske hvidvine med hints af citrus, blomster og fersken. Perfekt til den spanske sol.

Meseta Central

Her er vi i midten af Spanien nær Madrid. Her finder du typisk vine lavet på Tempranillo (som her kaldes Cencibel), Garnache, Monastrell og Bobal, hvis vinen skal være rød. Skal vinen i stedet være hvid, er de ofte lavet på Macabeo, Malvar eller Albillo. Du kan forvente, at rødvinene er meget fyldige og kraftige, så du vil mød intense smage som mørke, næsten kandiserede, bær, lakrids, læder, vanilje og ofte godt med eg. Hvidvinene kommer også med fyldige smage med hint af egetræsfad, og du vil kunne fornemme cremede og nøddeagtige frugtige smage. Umiddelbart tænker vinelskere ikke på dette centrale område, når det kommer til spansk vin, men faktisk produceres der her næsten halvdelen af al spansk vin. Derfor kan du sagtens opleve vin, tager du på ferie til Madrid.

Andalusien

Tre fyldte sherry-glas på et bord.


Andalusien i det sydspanske er især kendt for Sherry, og her er der blevet lavet Sherry i flere århundrede. Det er faktisk det eneste område i verden, hvor der må laves Sherry. Dog er selve navnet “Sherry” ikke særligt beskyttet, og derfor vil du også kunne finde Sherry fra andre lande – men skal det være ægte, skal du altså til Andalusien. Ægte Sherry er også tør og altså ikke typisk særligt sød. Det er ment som noget, du kan drikke til mad, og som sådan ikke blot til dessert. Kigger du efter tør Sherry, kan du finde forskellige typer. Typerne Fino og Manzanilla er de letteste Sherry, du kan finde. De har en alder på mellem to og ti år, og anbefales til lækre spanske oliven, mandler eller skinke. Amontillado er en anden type, den er dybere og mørkere. Derfor kan den nemt drikkes til et væld af mad fra kylling til skaldyr til ost. Oloroso er en fjerde type. Den er helt mørk, tyk og næsten krydret. Derfor kan den sagtens nydes til oksekød eller stærke oste.

merevin på Facebook