Vin og mad

Der er ikke noget, der hedder ”rigtigt”, når man skal vælge en vin, der skal nydes til en bestemt ret. Med hensyn til smagen, handler det altid om individuel vurdering.

Vælg altid den dyre vin

Men de gamle regler om rødvin til bøf og hvidvin til fisk og fjerkræ gælder stadig. Uanset hvilken situation du står i, så vælg altid så dyr en vin, som muligt. Dyrere vine er ofte af en højere kvalitet med mere smag og aroma.

Når man serverer en bøf, skal man overveje smagen og duften af retten. For at komplementere, skal man servere en kraftig vin til en kraftig ret, hvis man ønsker kontrast, skal man vælge en mildere vin, som ikke overskygger retten.

Rødvin og bøf/steak.

En peberbøf komplementeres af en vin, der er rig på sort peber-aroma, så som en Grenache. De fra distriktet Gigondas i Rhone Valley i Frankrig er et godt eksempel. For en mere fin kødret, så som tartar, er en Merlot eller Cabernet Sauvignon et godt tilbehør.

Den gamle tradition, at hvidvin er godt til fisk og fjerkræ, holder stik. Farven og duften har indflydelse på smagen og disse lette vine komplementerer den lette mad, som fisk og fjerkræ er, godt. Men saucerne, der bruges sammen med den slags kød, har også indflydelse på valget af vin. En krydret Pinot Blanc fra Elsass ledsager en paprika-krydret kalkun meget vel, men en Bourgogne kan også tage denne plads.

Til noget tungere, som and, bør man vælge en mere syrlig vin, så som dem fra Sangiovese i Toscana. Til retter med grillet kylling, er det en god idé at vælge en tysk Riesling eller en egetræslagret Chardonnay.

Kød er selvfølgelig ikke det eneste, der ledsages vel af en god vin. Ost og frugt giver også mulighed for at fremkalde exceptionelle smage.

Portugal har endda en gammel tradition for at servere slik med frugtsmag sammen med en fin portvin. Og mange kraftige oste gøres endnu bedre, hvis de serveres med en god Gewürztraminer.

Hvis du skal servere en cremet suppe, så prøv at servere den med en Chardonnay, der er domineret af pære og æble.

Ost og rødvin.

De dristige kan prøve et ostefad med for eksempel en ung camembert eller en pecorino, lavet på fåremælk, sammen med en fin Pinot Noir.

Mens du overvejer dit valg af mad og vin, så tænk på de andre faktorer.

Tænk på, hvem du skal servere vinen for. Nogle bryder sig simpelthen ikke om en tung portvin eller en kraftig rødvin, men foretrækker en mere tør og frisk vin.

Når du serverer mere end én vin til en flere retters menu, så tænk over rækkefølgen. Traditionelt serveres lettere vine før de mere kraftige typer. Nogle eksempler fra lettere til kraftigere (blandt hvide og rosévine) er: Zinfandel, Riesling, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Gewürztraminer og Chardonnay. Og blandt de røde er for eksempel: Pinot Noir, Merlot, Syrah og Cabernet Sauvignon.

merevin på Facebook

Billigt udstyr til jagt

retvildt.dk gør vi det lidt billigere at være aktiv jæger. Her finder du danmarks største oversigt over billigt udstyr til jagt.