Lagring før servering

Vin, som alt andet, vil altid ændre sig med tiden. At opnå de ønskede ændringer og undgå dårlige vine, kræver blot kontrol. Variablerne, der skal kontrolleres, er luften, temperaturerne, lyset, svingningerne og fugtigheden.

9 rødvinsflasker der ligger på en hylde.


Intet ødelægger en god vin mere end for meget luft – det får vinen til at ældes hurtigt, ilte og miste friskheden. Inden længe er vinen forvandlet til eddike! Heldigvis er det ikke nødvendigt at bygge et vakuumkammer. Glas er uigennemtrængeligt for luft og en god prop vil holde luften på et minimum i flere år.

Opbevar vinflasker liggende

Der er dog stadig noget luft i flasken helt fra starten, hvilket er godt, siden det er essentielt for en rigtig ældningsproces. At have vinflasker opbevaret liggende, hjælper til med at holde korkproppen fugtig, hvilket forhindrer den i at revne eller skrumpe ind.

Luftfugtighed omkring 70%

At opbevare vin ved en luftfugtighed omkring 70% er vigtigt for at holde korkproppen fugtig – for lav fugtighed udtørrer korkproppen, men for høj luftfugtighed kan føre til vækst af skimmel og mug, hvilket ødelægger korkproppen.

Den rette temperatur

Endnu vigtigere er den rette temperatur. Hvis det er for koldt, risikerer man at vinen skrumper ind, og hvis det er for varmt, risikerer man at vinen ældes for tidligt. I en kælder med 25% hvidvine og 75% rødvine, er den bedste temperatur 7-13 grader. Nogle områder er forsynet med naturligt gode forhold, men de fleste må benytte et kølingssystem. For et færre antal vine, kan man anskaffe sig et vinskab.

Næsten ligeså vigtigt som selve temperaturen er temperaturskiftene. En ændring på få grader over en sæson er skadesløst, men hyppige og hurtige ændringer kan ødelægge vinen, selv når ændringerne holder sig indenfor de anbefalede 7-13 grader.

Det er ikke overraskende, at jo højere opbevaringstemperaturen er, jo hurtigere ældes vinen. Omvendt sænker lavere temperaturer ældningen. Tilpas temperaturen efter vintype.

Begræns sollys

Sammen med, at man kontrollerer temperaturen og fugtigheden, skal man holde sollys på et minimum. Selvom moderne flasker har et godt UV-filter, er der stadig nogle flasker, der ikke tåler sollys. Sollyset kan give vinen en ubehagelig lugt.

Vibrationer under lagringen hvirvler bundfald op, og i ekstreme sager kan dette medføre en forringelse af vinen. Prøv at undgå at flytte flasken indtil den skal serveres.

Flaskestørrelsen spiller en mindre rolle, mængden af luft i forhold til vin er mindre i større flasker. Køb eller brug større flasker når det er muligt. Når en flaske er åbnet, så hæld vinen over i en mindre flaske, hvis resten af vinen ikke bliver drukket i løbet af et par dage.

Gærings-tabel

Følgende tabel viser nogle forskellige typer vin og en cirka-periode for, hvor længe de skal lagre, for at opnå den optimale smag. Generelt skal dyrere vine gære længere.

TypePris (kr.)Lagring
Cabernet Sauvignon60-123
> 125
5-6 år
7-15 år
Merlot60-125
> 125
3-4 år
5-12 år
Syrah/Shiraz60-1253-5 år
Chardonnay60-125Maks. 5 år
Calif. Riesling60-125Maks. 3-4 år