New York

I USA er Californien med god grund berømt for deres vine. Faktisk så berømt, at det kommer som en overraskelse for nogle, når de finder ud af, at New York længe har været en seriøs konkurrent på kvaliteten.

Vinmark i staten New York.
Vinmark i staten New York

Vinfremstilling i New York-distriktet går flere århundreder tilbage i tiden. For ti tusinde år siden lavede gletscher fra istiden et ideelt område for dyrkning af vindruer. Da gletscherne smeltede kreerede vandets effekt på luften sammen med klipperne, der kunne lede havluft gennem distriktet, et perfekt klima.

Hollandske kolonister drog fordel af dette for 350 år siden og plantede vinstokke på en lille ø, der senere kom til at hedde Manhattan.

Hudson Valley

Længere nordpå i Hudson Valley og Finger Lakes-området plantede de første vingårde i 1860’erne vinstokke og startede en industri, der blomstrer den dag i dag. For femogtyve år siden var der 19 vingårde – i dag er der mere end 150.

Vinmarker i Hudson Valley i staten New York, USA.
Hudson Valley, New York

Som et eksempel dyrker 28 vingårde på 200 hektar 1.280 tons Seyval og Chardonnay, og på andre 4.000 hektar, på en vækstsæson på 200 dage, dyrker 58 vingårde 61.500 tons Riesling, Pinot Noir, Cabernet Franc med flere.

Blandt disse vingårde er den berømte Benmarl, Amerikas ældste vingård, der dyrker Seyval Blanc og Baco Noir.

Lake Erie

Arktisk vind strømmer mod Lake Erie-distriktet, og bliver af blandt andet de store søer tilpasset undervejs, så de til sidst kan beskytte vinstokkene mod ekstreme temperaturer.

I det største område udenfor Californien, med et dyrket område på 8.000 hektar, produceres hele 121.697 tons druer årligt.

Selvom 90% af distriktets druer bruges til druesaft, er der syv vingårde, der dyrker europæiske sorter til vinfremstilling.

Long Island

Kendt som New Yorks “Bordeaux-distrikt”, er Long Island det nyeste og hurtigst voksende vinområde. Cirka 160 km. øst for New York City deles øen i North Fork og South Fork, adskilt af Great Peconic Bay. Peconic Bay og Atlanterhavet modererer temperaturerne og skaber favorable betingelser for Merlot, Chardonnay og Cabernet Sauvignon.

Selvom området er lille, på kun godt 600 hektar og en årlig produktion på 4,800 tons, producerer de 24 vingårde prisvindende vine.

New York State

I 2004, som blev anset som et ikke særligt indbringende år, blev der solgt vine for 400 millioner dollars. Det totale dyrkede områder ligger kun nummer to til Californien og producerer ikke bare Labrusca, men også Baco, Riesling og Chardonnay.

Og nu da ændrede vedtægter har gjort det tilladt at eksportere New Yorks vine, vil indtjeningen af vine uden tvivl stige betydeligt. Men ikke bare takket være ændrede love, men de vedvarende forbedringer af New Yorks dedikerede vinavlere.

merevin på Facebook