Oregon

Blandt AVA (American Viticultural Areas) i Oregon er Willamette Valley, Umpqua, Rogue og Illinois Valleys og dele af Walla Walla og Columbia George.

Vinmarker i Oregon i USA.
Vinmarker i Oregon i USA

At dyrke vindruer i Oregon er fortsat en udfordring på grund af det meget regnfulde klima, begrænsede antal solskinstimer, de lavere temperaturer samt den hyppige frost i efteråret.

På grund af de store klimaændringer fra år til år, varierer kvaliteten på vinene meget. Nogle år er resultatet et højt alkoholindhold og en syrlighed, der ligger under gennemsnittet, mens det andre år – på grund af tørre vintre og våde forår – er et lavere alkoholindhold og varierende smage. Men der er stadigvæk nogle, der udnytter den sene regn efter en varm sommer, til at producere vine med en koncentreret smag og en blød syrlighed.

Oregons Pinot Noir

Oregons Pinot Noir skiller sig ud med dens hårdt, men velfortjente omdømme. Så langt tilbage som til 1979 har den fået en anden- eller tredjeplads i den Franske Olympiade.

Pinot Noir er heldigvis en drue, der modnes tidligt. Hovedparten af dyrkningen foregår i Willamette Valley, lige syd for Portland.

Skilt med teksten Pinot Noir. Vinmarker i baggrunden.

I flere år var Oregon primært kendt for Pinot Noir, men producerer nu nye røde og hvide, der er bedre end nogensinde. I gode år giver Pinot Noir røgede, jordagtige vine, men Pinot Gris er ved kunne konkurrere favorabelt.

Cabernet Franc og Zinfandel

Andre, så som Cabernet Franc og Zinfandel, kan kun dyrkes i Rogue Valley og Walla Walla, hvor temperaturen er højere og der er flere solskinstimer.

Cabernet Sauvignon og Merlot

Her dyrkes også Cabernet Sauvignon og Merlot, som begynder at være fremtrædende, takket være anstrengelser fra nogle af de risikovillige vinavlere, der drager fordel af varmere mikroklimaer.

Zinfandel, Tempranillo og Syrah

I de sydlige områder dyrkes Zinfandel og Tempranillo. Selv Syrah er begyndt at komme frem, drevet af distriktets omhyggelige vinavlere, som nu har mere end 30 års erfaring med sig. I et smalt område på sydsiden af Columbia River er der kommet de første store vinmarker med Syrah.

Man fortsætter med at eksperimentere med Riesling og Gewürztraminer med en smule Sauvignon Blanc, og selv den mindre kendte Müller-Thurgau. Grenache, Lemberger, Sangiovese og endda Nebbiolo begynder at komme frem.

Med mere end 300 vingårde og 500 vinmarker, der dækker mere end 5.000 hektar, er området vokset betydeligt fra dets ydmyge begyndelse, da der for 20 år siden kun var 47 vingårde. Produktionen er nu den fjerdestørste i USA. Man kan se frem til gode tider.

merevin på Facebook