Nordcalifornien

Terrænet og klimaet i Nordcaliforniens vindistrikt minder besøgende om ikke mindre end Frankrig. Men størrelsen er noget mindre – Napa Valley er kun 56 kilometer lang og 8 kilometer bred, mens Sonoma County dækker cirka 4.100 kvadratkilometer langs knap 100 kilometer kystlinje – med kun få hundrede vingårde. Længst nordpå er Mendocino County med 30 vingårde, hvis kølige klima hjælper med til at dyrke Chardonnay og Pinot Noir.

Skilt med teksten: Welcome to this world famous wine growing region Napa Valley.
Napa Valley i Californien

Disse vingårde har haft det hårdt de sidste to hundrede år. Siden russiske kolonister plantede vinstokke i 1812, med økonomisk hjælp fra spanske munke i 1823, gennem forbudstiden i USA, indtil i dag, har vinavlere gjort heltemodige bestræbelser på at producere vine, der konkurrerer med de bedste fra Frankrig og Italien.

I 1920’erne var der 256 vingårde, men forbudstiden reducerede dette til under 50. Heldigvis er distriktet blevet genoprettet over årtierne og har nu fået fremgang. I Sonoma County produceres, af 200 vingårde, omtrent 150.000 tons vindruer på knap 20.000 hektar.

Det tempererede klima, med moderate vintre og varme til meget varme somre, er perfekte forhold for dyrkning af et bredt udvalg af vinsorter. De mest almindelige sorter er Chardonnay, Cabernet Sauvignon og Pinot Noir.

Fra disse druer producerede californiske vingårde knap 2.000 millioner liter vin i 2004 til en værdi af 15 milliarder dollars, hvoraf størstedelen kom fra Nordcalifornien. Det vurderes, at Californiens vinindustri har bidraget med 45 milliarder dollars til statens økonomi.

Næstefter Disneyland, tiltrækker Nordcaliforniens vingårde flest besøgende – næsten 15 millioner hvert år.

Det er ikke underligt, når området har størstedelen af Californiens godt 38.000 hektar med Chardonnay og næsten 30.000 hektar med Cabernet Sauvignon, der regelmæssigt producerer prisvindende vine.

Uanset om man er til den mindre syrlige, mørkerøde Merlot med hints af solbær, til den krydrede Syrah med hints af brombær og blomme, eller til den kirsebæragtige violette Pinot Noir, vil en rødvinselsker altid kunne finde noget blandt Californiens mange vine.

Hvidvinselskere skal ikke føle sig udenfor. Den bløde Chardonnay og den delikate Riesling med hints af fersken og abrikos konkurrerer godt med de fra Frankrig og Tyskland. Og den tørre Pinot Grigio og den søde, frugtagtige Chenin Blanc ligger på linje med de fra Italien og Frankrig.

Så for de som leder efter en europæisk oplevelse i californiske omgivelser, står de nordcaliforniske vingårde klar med smagsoplevelser.

merevin på Facebook