Vin og øl

Cornell universitetet tilbyder et omfattende kursus, der hedder ”Understanding Wine and Beer”. Emnerne er alt fra historien om vinavl til gæringens mikrobiologi til forståelse af smagen, sammen med kemiundervisning, farve og smagsmetoder. Tydeligvist er de to mest populære alkoholiske drikke ankommet.

Vin og øl.

Det almindelige indtryk er, at kvinder drikker mere vin end øl, og at mænd drikker mere øl end vin. Tal viser, at mønstrene er meget tæt på. For første gang i ti år har gallupundersøgelser vist et bånd mellem vin og øl som de mest konsumerede alkoholiske drikke blandt voksne mennesker, uafhængigt af køn.

Der er ikke længere nogen ”snob-værdi” i at drikke vin, da selv gode vine er faldet i pris. Nogle skriver om vin i forsøg på at forsikre ikke-vindrikkere om, at vin er for alle. Dette har franskmændene og italienerne vist i århundreder. I dag kan man anskaffe sig udstyr til hjemme-fremstilling af vin for mindre end hvad et godt kamera koster, og kan – med lidt øvelse – bruges til produktion af udmærkede vine.

Takket være stigningen i antallet af mikrobryggerier og effektiv markedsføring, er øls engang lave status nu øget til samme niveau som de rigtig gode vine. Specialøl er blevet den nye fine vin. Snart vil øl få sin egen ”snob-værdi”.

Udstyr til hjemmebrygning af øl er kun lidt dyrere end udstyr til hjemme-fremstilling af vin, men kvaliteten kan blive lige så god som de professionelles. En hjemmebrygger gik for nyligt fra at brygge øl i sin kælder til at lease en næsten 4.700 kvadratmeter bygning, med brygnings- og tapningsudstyr og en bar til smagsprøvning. Han bruger præcist den samme opskrift, som før, og forretningen blomstrer.

Selv medicinske forskere deltager i processen ved at proklamere, at mange af de sundhedsfordele, der påstås at være ved at drikke rødvin, ligeså vel kan fås ved at drikke øl. I november 1999 erklærede New England Journal of Medicine, at moderate mængder øl mindsker risikoen for slagtilfælde med 20 procent. Ligeledes viste en undersøgelse på University of Texas Southwestern Medical Center, at indtagelse af moderate mængder øl mindsker risikoen for hjertekarsygdomme med 30-40 procent.

Det er muligvis alkoholen alene, der giver meget af den ønskede effekt, bortset fra de unikke ingredienser i rødvinen. Andre spekulerer på, siden øl indeholder de samme mængder polyfenoler (antioxidanter, der findes i mange fødevarer), som rødvin (og 4-5 gange så meget som hvidvin), om man så ikke må forvente de samme sundhedsmæssige fordele. Og som vin, er øl fri for både fedt og kolesterol.

Så uanset om du foretrækker en Cabernet Sauvignon årgang ’96 eller en Laughing Dog årgang ’06, kan du tilsidesætte alle spekulationer om social status og bare nyde, i troen om, at du ikke gør andet end at pleje dit helbred.

Hvis Cornell universitetet er villig til at ofre en professors tid til et helt semester om videnskaben om vin og øl, kan du altid påstå, at dit valg er truffet på baggrund af videnskabelige resultater fra de bedste hjerner.

merevin på Facebook