Sydcalifornien

I en stat, der producerer 90% af alle USAs vine, er vingårdene i Sonoma og Napa i det nordlige Californien med rette berømte. Men de har ingen monopol på kvaliteten. Vinene fra de nyere Sydcaliforniske vingårde ligger ligeså højt kvalitetsmæssigt som de i det nordlige.

Vingårdene i Santa Barbara og San Diego

De fleste Sydcaliforniske vine er produceret i et af to områder: på vingårdene nær Santa Barbara eller på vingårdene tæt på San Diego, 160 kilometer syd for Los Angeles.

Vinmarker i Santa Barbara i Californien, USA.
Vinmarker i Santa Barbara i Californien, USA

Hvert område har aktivt deltaget i vægtsten af den californiske vinindustri, som nu eksporterer mere end 1.700 millioner liter vin om året.

Santa Barbara

De kystnære bjerge former dale, der åbner sig lige ud til Stillehavet. Dette giver en strøm af tåge og briser, der medvirker til gode betingelser for dyrkning af druer til produktion af verdensklassesvine.

Hjemsted for flere mikroklimaer, tæt på Stillehavet og Pala Mesa bjergene, drager området fordel af moderate temperaturer gennem hele vækstsæsonen, med varme dage og kølige nætter. Miljøet sørger for favorable forhold for dyrkning af druer med et optimalt sukker- og syreindhold.

Den 80 kilometer lange strækning fra Point Conception til Rincon former den længste øst-vest streg af kystlinje fra Alaska til Cape Horn sig. Her er plantet vinstokke, der gror i alt fra vindblæste bjergsider til lave dale, hvor sommertemperaturerne ofte ligger omkring 38 grader.

Klimaet tillader arbejde i markerne året rundt, med beskæring og lugning om vinteren, ny plantning i foråret, nøje pasning og eftersyn om sommeren og høst i efteråret.

Området afspejler i høj grad Rhône Valley i Frankrig og det samme gør vinavlerne. Én vingård ligger på en nordlig bjergside, godt 300 meter over havoverfladen, hvilket gør det ideelt for Rhônes sorter at gro her.

Der er Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris, Sangiovese og Syrah – en overflod af Europæiske druer. Det brede udvalg af sorter gøres muligt af de mange mikroklimaer, med til tider sne på nogle af bjergene, hvor det kølige klima er godt for Chardonnay, og i andre områder gør heden godt for Syrah.

Og de tager aldrig den nemme vej. Vinavlere har endda taget den vanskelige Pinot Noir og produceret en delikat vin med hints af jordbær og urter.

For femogtyve år siden var der næsten ingen vingårde i distriktet, men i dag er vinproduktion en millionforretning, hvilket inkluderer Santa Ynez og Santa Maria Valley. Disse to områder alene voksede til 3.200 hektar dyrkning på kun tyve år, fra 1975 til 1995. I de efterfølgende fem år steg de 3.200 hektar til 7.200. I dag fylder vinmarkerne mere end 8.400 hektar, hvoraf mere end halvdelen af druerne bliver sendt til vinproducenter udenfor landet.

Temecula

Den venlige rivalisering mellem Nord- og Sydcalifornien afspejles i vinforretningen. De sydlige vingårde har en kort historie bag sig, da de fleste ikke eksisterede for tyve år siden. De første vine i Temecula blev produceret i 1971.

Luftbaloner over vinmarker i Temecula i Californien, USA.
Temecula

Temecula ligger 35 kilometer fra Stillehavet mellem Coastal bjergkædens tinder. Den kølige eftermiddagsbrise holder tågen væk og det unikke mikroklima nyder også godt af den kraftigere sol.

Temeculas vinmarker vandes af enorme vandmagasiner under jorden, der nærer den granitholdige jord, som holder Phylloxera væk – en vinlus, der angriber vinstokkene, der i flere århundreder ødelagde alle Europas vinmarker, og som stadig findes i dag.

Shadow Mountain

Ikke langt derfra er den højestliggende vinmark i Californien, Shadow Mountain. Vinmarken ligger i bjergene over San Diego, 1.300 meter over havoverfladen.

Her dyrkes alt fra Chardonnay og Rhône til Syra, Grenache, Cabernet og den italienske Nebbiolo, der høstes så sent som i november. Resultatet er en fantastisk frugtagtig vin, uden det træpræg, man ofte finder i andre californiske regioner.

Historien om californiens vindyrkning går næsten 200 år tilbage, hvor fædrene af Mission San Juan Capistrano producerede de første årgange. I dag går forretningen bedre end nogensinde, med 720 hektar erhvervsvinmarker, takket være samarbejdet mellem raffinerede ønologer og passionerede vinavlere.

merevin på Facebook