Sydafrikas vindistrikter

I forhold til internationale standarder er Sydafrika en lille vinproducent – med lige over 105.000 hektars beplantning. Men i de seneste år er der sket en betydelig vækst, med en eksport på mere end 140 millioner liter vin pr. år ud af en samlet produktion på 830 millioner liter.

Vinmarker med høje bjerge i baggrunden og en blå himmel.
Vinmarker i Sydafrika

Mere end 20% af de hvide er Chenin Blanc, og de hvide sorter er stadig i overtal.

12 store vindistrikter i Sydafrika

Selvom distriktet er nyt på den international scene, har Sydafrika dyrket vindruer i 350 år, siden hollandske kolonister slog sig ned. Sydafrika har ikke mindre end 12 store vindistrikter.

Cape-provinsen har oplevet vinhøst siden europæerne kom til, med Stellenbosch-distriktet, der bidrager til det moderne i produktionen. Selvom regionen kender flere almindelige sorter, produceres der også den indfødte sort ”Pinotage”, som klarer sig godt under de lokale forhold.

Walker Bay er en af de nyere, køligere områder på Whale-kysten syd for Cape Town. Her udgør den klassiske Chardonnay og Pinot Noir størstedelen af produktionen. I nord ligger Swartland, hvor regnmængden er begrænset, så vandingen er for det meste kunstig.

I den lille forstad Constantia ligger vinmarkerne på skråningerne til bjerget af samme navn.

Øst for Stellenbosch ligger Elgin, hvor højden giver køligere temperaturer end i de fleste andre distrikter. Med det indre land til vest, omgivet af Drakenstein bjergene, ligger Franschoek Valley. Den store mængde nedbør, kombineret med varme perioder og jorden, giver perfekte forhold for vindyrkning.

De førende producenter i Paarl

I nordvest ligger Paarl, hvor mange af Sydafrikas førende producenter bor. Traditionelt brugte de næsten al deres tid på hvidvine, men politiske og økonomiske ændringer har fået vinavlerne til at lægge flere anstrengelser i rødvinene. Middelhavsklimaet hjælper disse anstrengelser. På grund af varmen producerer Paarl nogle af Sydafrikas bedste vine.

Durbanvilles vinmarker, der ligger på Cape Towns nordøstlige bjerge, har produceret vin i næsten 300 år. I dag er både rød- og hvidvine repræsenteret, med blandt andet en fremragende Sauvignon Blanc og en excellent Shiraz.

Men Sydafrikas forhold ligner ikke blot middelhavsklimaet, men Klein Karroo er et semi-ørken distrikt, hvor der både produceres muskatvin og portugisisk portvin.

Robertson ligger 120 kilometer fra Cape Town, langs en frugtbar og varm dal. Både Chardonnay og mousserende vine produceres her. Ligesom i andre distrikter, bliver rødvine mere populære her, hvor den mest producerede er Shiraz.

I det varme Worcester, tæt på Robertson, og i det omgivende område, finder man 20% af Sydafrikas vinmarker, trods den lange afstand til Cape Town. Her er cognac et af hovedprodukterne. Mens landes skæbne på det politiske plan altid er tvivlsom, viser deres anstrengelser med vinproduktionen et særligt forhold til kvalitet. Med de betydelige investeringer, der er gjort over de sidste par år, er flere vine kommet ud på verdensmarkedet.

merevin på Facebook