Sicilien

Vinproduktionen i det solrige Sicilien går så lang tilbage som fire tusinde år. Over disse årtusinder har sicilianerne dyrket vindruer på et højt niveau.

Mand der høster vindruer til vinproduktion.

Mazara Valley

Langt mod øst, blandt de ujævne Bibellina bjerge, ligger mesterværket: Mazara Valley – større end Piedmont og Toscana. Druerne her, der modner hurtigt under den varme sol, bruges ofte til at styrke de svagere vine, der laves i det nordlige Italien.

Distriktets hjerte ligger mellem Salemi og Marsala. Takket være de høje temperaturer, det bakkede terræn, havbriserne og den rige jord, konkurrerer forholdene med de bedste man kan finde i Californien.

Forsynet med et sådant klima producerer landet flere vine årligt end Australien og New Zealand tilsammen. Her dyrkes selvfølgelig Merlot, Chardonnay og Sangiovese, men der er også indfødte sorter, så som Insolia og Catarratto.

Dessertvinen Marsala

Selvfølgelig består en stor del af produktionen af dessertvinen Marsala, som faktisk oprindeligt blev skabt af engelske købmænd for to århundreder siden. På det sidste er der vinkendere, der har foretrukket dens smag i form af Marsala Vergine og Superiore Riserva. I nogle år forsynede Sicilien Italien med en tredjedel af den samlede produktion af denne søde drue.

Et glas af dessertvinen Marsala på hvid baggrund.
Marsala dessertvin

Her produceres også delikate hvidvine, lavet på en blanding af Insolia, Damaschino og Chardonnay. Og blandt rødvinene finder man nu så fine vine, som Nero d’Avola. På de fineste restauranter i New York og London sælges vinene for helt op til tres dollars pr. flaske.

Vino da taglio

Disse kunstværker bliver til på grund af teknikker, der er udviklet over århundreder. De raffinerede vinavlere beskærer vinstokkene med helt op til 35%, for at koncentrere smagen, derefter høster de druerne om natten for at undgå den brændende sicilianske efterårssol. Druerne opbevares derefter i kølige kar for at undgå for tidlig gæring. Heraf produceres den højt ansete vino da taglio.

Druesorterne omfatter alt fra Carricante til Chardonnay, Grillo til Malvasia. Man kan også finde de italienske versioner af Pinot Blanc og Pinot Gris, men også den traditionelle Sauvignon Blanc og Semillon. Blandt de røde druer er Cabernet Sauvignon, der dyrkes overalt.

Kun 15% af det store udbytte tappes på øen, med kun 2%, der kontrolleres af det italienske DOC-system (Denominazione di Origine Controllata).

Størstedelen af vingårdene befinder sig på øens vestlige side i Trapani provinsen, hvor mere end 70% af Siciliens vine fremstilles. Overraskende er størstedelen af produktionen hvid- og ikke rødvine. Blandt disse er Alcamo med dens nye, forbedrede kvalitet.

merevin på Facebook