Provence

I trekanten tæt på middelhavskysten, med Niece i øst, Marseille i vest og Avignon i nordvest ligger Provence-distriktet.

Provence var det første område i Frankrig, der begyndte på vinproduktion, for omkring 2.600 år siden. I dag er der cirka 500 vingårde med vinmarker, der dækker godt 27.000 hektar jord. Et lille område sammenlignet med den næsten ti gange større Languedoc-Roussillon.

Træskilt med påskriften "Provence". Vinmarker i baggrunden.

Her giver en blanding af kisel- og kalkstensjord, milde vintre og varme somre Grenache og Syrah, så vel som Ugni Blanc, Rolle og Clairette, for bare at nævne nogle af sorterne.

Et vindistrikt i fornyelse

Distriktet var længe anset for at være en producent af middelmådige vine, men har gennem de sidste par årtier oplevet en fornyelse. På trods af de mange vedtægter om blandt andet hvor stor en vinproduktion der er tilladt, er vinene blandt de bedste.

Rosé er stort i Provence

I Provence bruges et bredt udvalg af druer, men rosé er fortsat en af distriktets specialiteter. Af landets samlede produktion på 140 millioner flasker årligt, produceres 75 procent i Provence, og heraf er femogfyrre procent rosé.

Et glas med rose vin på hvid baggrund.

Bandol og Bellet, der produceres her, er anset af kendere af gode vine.

Bandol-vinranker gror i bjergene mellem La Ciotat og Toulon, vendt mod Middelhavet. Vinmarkerne her, der først blev beplantet af romerne for 2.500 år siden, er blandt de ældste i Frankrig. Den nærtliggende Marseille har i to århundreder eksporteret Bandol til Indien og Brasilien.

Mourvèdre

Den krydrede, røde Mourvèdre, der dyrkes her, er grundlaget for en af Provences bedste kraftige rødvine. Men da den kommer fra kun 1.080 hektar jord og ikke giver mere end 5 millioner flasker om året, kan den være svær at finde.

Rolle og Chardonnay

Bellet, der ligger lige vest for Nice, er en af de mindste i Frankrig. De bare 32 hektar kisel- og kridtmarker på bjergene, hvorpå der gror Rolle og Chardonnay, er så stejle, at der kun kan arbejdes manuelt.

På trods af dette produceres 80.000 flasker af nogle af de bedste aromatiske hvidvine, friske rosévine og delikate rødvine, der kan findes. Og den lokale Braquet giver en rødvin, der kan lagre i op til 10 år. Hvis du kan finde vinene, så læg mærke til tonerne af honning og banan i de hvide, der især er gode sammen med skaldyr og Banon ost.

Château Sainte Roseline

Skal du prøve noget ekstra lækkert, så besøg Château Sainte Roseline, der har været dyrket i syv århundreder. På mindre end 120 hektar dyrker disse fantastiske vinavlere 11 sorter, herunder blandt andet Syrah, Mourvèdre og Cabernet Sauvignon til rødvine, Cinsault, Tibouren til den berømte rosé, og Rolle og Sémillon til hvidvine.

merevin på Facebook