Piedmont er et af Italiens største vindistrikter, og ligger ved grænsen mellem Tanaro og Borbera-floden, 45 kilometer sydøst for Turin i det nordvestlige Italien. Fjerntliggende fra denne tætpakkede, moderne verden, støttes distriktet af Alperne i nord og Apenninerne i syd.
Piedmont grænser op til de franske og schweiziske alper og ligger langt fra middelhavets fine vine. Dog fremmer det varme sommerklima Nebbiolo, en sent-modnende drue, der lagrer perfekt og giver vine med et højt syreindhold med aroma af rose, mynte og lakrids. Krydrede smage af kirsebær med hints af viol viser grunden til, at Italien kæmper mod Frankrig om pladsen som Europas bedste vinproducent.
Alba og Asti
Piedmont er delt i to store områder: Alba i sydvest, der er hjemsted for Barbera, Barbaresco og Dolcetto, og Asti i sydøst.
Piedmont er også hjemsted for den traditionelle Barolo, hvor skinnet ligger i blød i tyve dage, både under og efter gæringen. Dette hjælper med at øge garvesyreindholdet i vinen, der giver den en god kvalitet i ungdommen, men også gør, at den er i stand til at udvikle sig over tiden.
Lagring i egetræstønder
Lagringen, som normalt foregår i minimum fire år, sker i traditionelle, gamle egetræstønder, der tillader syrligheden og garvesyren at være fremtrædende. Den kraftige, røde Barolo forbedres med lagringen, ved hjælp fra en teknik, der går flere hundrede tilbage i tiden. Barbera, der ligner den meget, har en dyb farve og kraftig syrlighed, men har et mindre garvesyreindhold.
Barbera skal ikke forveklses med Barbaresco, der ligner Barolo. Den sidstnævnte er lavet 100% på Nebbiolo og har et lidt mindre alkoholindhold og kræver mindre lagring.
Dolcetto
Dolcetto, den anden store vin i Alba-området, har et mindre syreindhold end Barbera, men et højere garvesyreindhold og den er lidt mere krydret.
Asti, som en kontrast til disse rødvine, producerer gode, let mousserende hvidvine, lavet på Moscato, der er rig på blomster- og fersken aromaer. Ironisk nok er vinen Moscato d’Asti en ikke-mousserende version.
Alle disse vine er blevet forbedret over en periode på tre tusinde år, længere tid end de ældste franske vine. Italiens lille størrelse taget i betragtning, tre fjerdedele størrelsen af Californien, er produktionen på 8 millioner flasker per år endnu mere forbløffende. På trods af den forholdsvist lille produktion, ligger Piedmont på en førsteplads med hensyn til kvaliteten.
De fleste af Piedmonts gode rødvine ligger i den dyrere prisklasse, med flasker der koster fra 60 dollars og op. Men man kan stadig finde gode Piedmont-vine til en lavere pris.
merevin på Facebook
PRIMITIVO PUGLIA DICIOTTO GRADI 18% – Vineonline
(NYHED FRA UGE 18 2022) Her har vi en rigtig Primotivo-bombe til vanvittig lav pris! Vinen får også hele 99/99 point fra "The Wine Guy", som tyder på at dette er en helt særlig vin, der som navnet…THE UNDERCOVER Full Blooded Fifteen 15 % Alkohol
THE UNDERCOVER FULL BLOODED FIFTEEN 2019 – 15% Alkohol THE UNDERCOVER Full Blooded Fifteen.. ***** MÅSKE DEN BEDSTE VIN FRA AUSTRALIEN TIL DISSE PENGE. *** Vores mest solgte, fyldige lækker frugtbom…Bodegas Caro Aruma Malbec – Barons De Rothschild | AEvin.DK
Med denne Intens Bodegas Caro Aruma Malbec får du masser af frugt, smag af blommer og brombær der blander sig med noter af chokolade ogPaolo Leo Rurale Negroamaro Rosé Økologisk Puglia
En dejlig Rosé, der henrykker med skøn smag fra Negroamaro druen, hint af skønt krydderi og meget velafbalanceret i smagen.