Piedmont

Piedmont er et af Italiens største vindistrikter, og ligger ved grænsen mellem Tanaro og Borbera-floden, 45 kilometer sydøst for Turin i det nordvestlige Italien. Fjerntliggende fra denne tætpakkede, moderne verden, støttes distriktet af Alperne i nord og Apenninerne i syd.

View over vinmarker i Piedmont i Italien.
Piedmont i Italien

Piedmont grænser op til de franske og schweiziske alper og ligger langt fra middelhavets fine vine. Dog fremmer det varme sommerklima Nebbiolo, en sent-modnende drue, der lagrer perfekt og giver vine med et højt syreindhold med aroma af rose, mynte og lakrids. Krydrede smage af kirsebær med hints af viol viser grunden til, at Italien kæmper mod Frankrig om pladsen som Europas bedste vinproducent.

Alba og Asti

Piedmont er delt i to store områder: Alba i sydvest, der er hjemsted for Barbera, Barbaresco og Dolcetto, og Asti i sydøst.

Vinpropper der danner ordet "Asti".

Piedmont er også hjemsted for den traditionelle Barolo, hvor skinnet ligger i blød i tyve dage, både under og efter gæringen. Dette hjælper med at øge garvesyreindholdet i vinen, der giver den en god kvalitet i ungdommen, men også gør, at den er i stand til at udvikle sig over tiden.

Lagring i egetræstønder

Lagringen, som normalt foregår i minimum fire år, sker i traditionelle, gamle egetræstønder, der tillader syrligheden og garvesyren at være fremtrædende. Den kraftige, røde Barolo forbedres med lagringen, ved hjælp fra en teknik, der går flere hundrede tilbage i tiden. Barbera, der ligner den meget, har en dyb farve og kraftig syrlighed, men har et mindre garvesyreindhold.

Egetræstønder med vin stablet i en vinkælder.

Barbera skal ikke forveklses med Barbaresco, der ligner Barolo. Den sidstnævnte er lavet 100% på Nebbiolo og har et lidt mindre alkoholindhold og kræver mindre lagring.

Dolcetto

Dolcetto, den anden store vin i Alba-området, har et mindre syreindhold end Barbera, men et højere garvesyreindhold og den er lidt mere krydret.

Asti, som en kontrast til disse rødvine, producerer gode, let mousserende hvidvine, lavet på Moscato, der er rig på blomster- og fersken aromaer. Ironisk nok er vinen Moscato d’Asti en ikke-mousserende version.

Alle disse vine er blevet forbedret over en periode på tre tusinde år, længere tid end de ældste franske vine. Italiens lille størrelse taget i betragtning, tre fjerdedele størrelsen af Californien, er produktionen på 8 millioner flasker per år endnu mere forbløffende. På trods af den forholdsvist lille produktion, ligger Piedmont på en førsteplads med hensyn til kvaliteten.

De fleste af Piedmonts gode rødvine ligger i den dyrere prisklasse, med flasker der koster fra 60 dollars og op. Men man kan stadig finde gode Piedmont-vine til en lavere pris.

merevin på Facebook