Loire

Loire Dalen, tæt på Nantes i det vestlige Frankrig, er et af de smukkeste vinområder i Europa. Et snævert, men langt distrikt, der følger Loire-floden. Floden bugter sig fra Auvergne til den atlantiske kyst.

Vinmarker i Loire-dalen i Frankrig.
Vinmarker i Loire-dalen i Frankrig

Her har der eksisteret vinstokke så langt tilbage som til den romerske invasion i Loire Dalen. Historikere påstår, at så langt tilbage som 380 år e.Kr., blev der produceret rødvine i de omkringliggende bjerge og at hvidvine gærede ved flodbredderne.

Varieret klima

Klimaet varierer betydeligt i dette distrikt, med en mild atlantisk vinter og en mild sommer i vest, og kolde vintre og varme somre i ydreområderne.

I kontrast til Bordeaux, hvor 75% af produktionen er rødvine, er tre fjerdedele i Loire hvidvine, hvor de mest benyttede druer er Chenin Blanc og Sauvignon. De fleste af rødvinene laves på Cabernet Franc, med nogen Gamay og Pinot Noir.

Den samlede produktion når op på 400 millioner flasker om året. Typerne varierer fra tørre til søde hvidvine og rosévine, til frugtagtige rødvine.

I den østlige del af Loire Dalen, omkring Pouilly og Sancerre, er Sauvignon Blanc den mest benyttede drue til vinproduktion. Den anden bred omkring Sancerre producerer den robuste, tørre hvidvin med samme navn. Længere mod vest i Touraine-provinsen, finder man en Chenin Blanc, der er grundlaget for den frugtagtige Montlouis. Her produceres også de storartede røde Loire vine, Bourgueil og Chinon, der mest er lavet på Cabernet Franc.

Og på Loire-flodens højre bred, tæt på Tours, skal man smage på en dejlig, tør Vouvray. Denne vin af Chenin Blanc gror i lerjord med en stor del kalk og kridt. I dette område, på knap 2.000 hektar, produceres 13 millioner flasker om året.

Anjou-Saumur, der ligger vest for Touraine, producerer også en herlig hvidvin på Chenin Blanc, der er berømt for dens gode kvalitet. Vinavlere samler sig omkring byen Angers, som de har gjort siden det 6. århundrede. Området er kendt for Rosé d’Anjou, som siges at være blevet nydt af Kong Henry ll af England. Men almindelige mennesker har også mulighed for at nyde denne egetræslagrede hvidvin. Med en produktion på 55 millioner flasker om året er der ingen fare for at løbe tør.

Coteaux du Layon, der ligger langs Layon-floden, hvor vinstokkene bliver beskyttet af bjergene, er det største vinområde i Anjour-distriktet. Området er mest kendt for en sød vin, der siges at være fra en opskrift, der er 15 århundreder gammel. Høsten her sker sent, da vinavlerne venter med at høste, til druerne begynder at overmodnes. Næsten 7 millioner flasker produceres på knap 1.800 hektar.

Vinmarker i Coteaux du Layon i Frankrig.
Coteaux du Layon

Sidst, men langt fra mindst, er der det velkendte område, Muscadet, som ligger i den vestlige del af Loire Dalen. Her produceres en tør hvidvin med en skarp smag, som er bedst mens den er ung og frisk. På områdets 12.400 hektar granitjord dyrkes druer, der giver næsten 100 millioner flasker om året.

merevin på Facebook