Elegant servering

Det er muligt at få en universitetsuddannelse i vin. Det ligger langt fra meget læsning, men det er et godt kursus i at lære at servere på den rigtige måde. Så préparez vos crayons (find blyanten frem).

Tjener der skænker vin op i et vinglas.

Rødvine, hvidvine og mousserende vine har forskellige optimale opbevaringsmetoder, serveringstemperaturer og åbnings- og skænkeprocedurer – endda forskellige ideelle glas at drikke dem af.

Server ved stuetemperatur

Rødvine siges ofte, at skulle servers ved stuetemperatur, men dette refererer til en stue lidt køligere end stuen i en gennemsnitsvilla om sommeren! Start på 18 grader og juster efter smag.

Opbevaring af rødvin

Rødvine skal sædvanligvis ikke opbevares i et køleskab. Bortset fra at den bliver for kold, kan smage fra køleskabet sive ind i flasken, hvis flasken er lukket med korkprop. Uanset hvor vinen opbevares, så sørg for at flasken ligger på siden, og hvis det er muligt, i et rum med en luftfugtighed på 80 procent.

En række uåbnede vinflasker der ligger ned i en holder.

Hvidvine og nogle rødvine med mere frugtsmag skal normalt serveres betydeligt køligere. Køligere, ikke kold! Mellem 11 og 13 grader er en god start. Hvis den bliver køligere, kan smagen blive camoufleret. Gennemsnitskøleskabet er omkring 4 grader, så husk ikke at servere vinen lige efter åbning, hvis den opbevares i køleskab.

Hvis du hurtigt vil opnå den rigtige temperatur eller ikke har en vinkøler, kan en stor serveringsskål med is og vand gøre det. Vandet holder isen tæt på flasken og holder varmen væk. Femten til tredive minutter er som regel nok.

Det ideelle vinglas

Mens vinen nedkøles til den optimale serveringstemperatur, kan du forberede glassene. Det ideelle rødvinsglas er stort, har en tynd kant og en lang stilk til at holde på glasset og holde det i balance. Hvidvine opleves bedre fra et smallere glas. Undgå tykke glas, så klarheden og farven bedre ses.

Tomt vinglas på hvid baggrund.


Selvfølgelig skal glasset være rent, men husk også at holde fingrene fra selve glasset ved at holde på stilken. Støv skal så vidt muligt holdes fra glasset. Både støv og fedt ændrer på den opfattede smag.

Selvom det ikke er det vigtigste aspekt ved servering af vin, bidrager den rigtige form og størrelse på glasset til at føre vinen til de optimale områder af tungen.

Nu er det hele klart.

Proptrækkeren

Brug en proptrækker, der passer godt i hånden, og placer den i en lille vinkel, for at kunne trække bedre. Når proptrækkeren er helt nede, så giv den et lille ryk. Sørg for at korken ikke splintrer ned i flasken.

Proptrækker som er skruet halvt ned i korkproppen på en vinflaske.


Dekanter alle tunge rødvine (portvine eller ældre), der viser tegn på bundfald. Tillad generelt alle rødvine at trække i omkring 15 minutter.

Skænk aldrig glasset op mere end en tredjedel, for at have plads til at svinge glasset. Duft let.

Og det vigtigste: smag!

merevin på Facebook