Chiles vindistrikter

Chile har den ekstra fordel at ligge syd for Ækvator, idet landet dermed er forsynet med et middelhavsklima lig det i Frankrig og Californien. Det betyder, at deres somre går fra november til marts, hvilket gør det muligt at høste druer udenfor den almindelige sæson, sammenlignet med mange andre lande, og landet kan derfor også forsyne markedet, når andre ikke kan.

Træskilt påmalet Chiles flag og vinmark i baggrunden.
Vinmark i Chile

Dette har, siden vinmarker allerførst blev plantet i midten af det 16. århundrede, gjort godt for vinproducenterne. Ved midten af det 18. århundrede så landet importen af Cabernet Sauvignon og Merlot. Desværre var industrien i midten af det 20. århundrede stagnerende, og der blev produceret ringere vine. Men i det 21. århundrede så man vinavlere producere verdensklassesvine igen, og de har i de seneste år modtaget flere store priser.

Landet er delt i flere vindistrikter, der går fra nord til syd. Nogle ligger i frugtbare områder cirka 230 meter over havoverfladen, andre ligger tættere på de berømte Andesbjerge. Området har oplevet meget god vækst i de seneste år – med en vækst fra kun 12 vingårde til over 70.

Forsynet med ikke bare godt vejr, men – pga. dets unikke landskaber – har landet aldrig været ramt af vinlusen Phylloxera, som har ødelagt mange europæiske vinmarker. Da Frankrig og andre lande i 1870’erne ville genopbygge vindyrkningen, importerede de mange af deres vinstokke fra Chile.

Ikke bare er vejret lig Frankrigs, men mange af navnene ville med det samme blive genkendt af vinavlere i landet. Pinot Noir, Cabernet Franc, Semillon, Sauvignon Blanc, Chenin Blanc og andre. Tyske varianter er ligeledes repræsenteret, bl.a. Gewürztraminer og Riesling.

Chiles røde er i mange tilfælde blevet landets største eksportvine. Chile er den fjerde største eksportør af vin til USA, hvilket er bemærkelsesværdigt, idet USA selv har en enorm vinindustri. Så langt tilbage som 1998 passerede de 5,3 mio. flasker og væksten har fortsat lige siden.

Mange af de gode vine kommer fra vingårde, der ligger i køligere områder med ringe jord. Brugen af rustfrie gæringstanke sammen med franske egetræsfade har bragt Chiles vine til toppen af verdens vinfremstilling.

I for eksempel Apalta Valley er betingelserne for Merlot, Syrah og andre favoritter på det californiske marked, ideelle. Produceret af druer der vokser på 50 år gamle vinstokke i sandet jord, konkurrerer de med de bedste vine i verden.

Selvom størrelsen stadig er lille, cirka 2.500 hektar, kan Chile stadig producere en af de bedste Syrahs nogen steder. De krydrede vine fra det kølige Elqui Valley misundes af vinavlere verden over. Det varmere, sydlige Colchagua-distrikt tilbyder en frugtagtig version, der konkurrerer godt med de fra Frankrig.

Med forhindringer fra fortiden, der nu viger fra hukommelsen, tager Chile en sikker plads mellem verdens største producenter af kvalitetsvine.

merevin på Facebook