Champagne er ikke bare en mousserende vin, men distriktet, hvorfra den berømte drik har sit navn. Områdets klima er køligere end i det sydlige Frankrig, hvilket giver en kortere vækstsæson.
Næsten 145 kilometer nordøst for Paris, tæt på den belgiske grænse, er området sædvanligvis inddelt i tre dele: Côte des Blancs, Vallée de la Marne og Montagne de Reims, selvom der dog er andre områder.
Af distriktets næsten 30.000 hektar vinmarker, er den største andel og de største vinmarker plantet i Marne.
Vinstokkene står komfortabelt i kalket jord, der giver en god, naturlig fugtbalance med en god afledning af vand. Kalken reflekterer sollyset og sender varme op til druerne. Det øverste, tynde lag jord modtager den nødvendige mængde gødning af distriktets verdensklasses vinavlere – hvoraf nogle af dem kun arbejder på deltid.
Den gennemsnitlige årlige temperatur ligger lige over, hvad der minimum kræves, for at modne vindruer (10 grader), hvor de bedste vingårde ligger højt nok til at undgå frost (over 90 meter over havoverfladen), men lavt nok (under 210 meter over havoverfladen) til at undgå ekstrem varme.
Mantagne de Reims
Et godt eksempel er vingårdene i Mantagne de Reims, en skov-højslette i Reims. Området er velsignet med en dyb seng af skorpet kalk under et tyndt lag top-jord. Her finder man den højt ansete Grand og Premier Cru, hvor der primært dyrkes Pinot Noir.
Blandt de nordligste vingårde er det unikke mikroklima i Montagne med til at give nogle af verdens bedste champagner.
Langs floden Marnes begge bredder ligger Vallée de la Marne med sydvendte, lavere liggende vingårde, der i høj grad producerer Pinot Meunier. Og lige over 12 km syd for Epernay rager en højderyg frem, hvor kridtet i undergrunden giver en fantastisk Chardonnay.
Côte de Sézanne
En nyankommen til Champagne er Côte de Sézanne. Området blev beplantet i 1960’erne og der produceres næsten udelukkende Chardonnay. Dets sydlige beliggenhed gør at druerne modnes bedre end i mange af de andre områder.
I Champagnes sydligste del ligger The Aube, cirka 110 kilometer syd for Epernay, hvor klimaet oplever mere ekstreme temperaturer.
Tre primære sorter
Teorien om at producere en god champagne, er at blande de bedste druer fra disse områder. De store vingårde opbevarer millioner af liter vin fra forskellige vingårde til blandingsformål. Blandingerne består primært af tre forskellige sorter.
Pinot Meunier er fortsat den dominerende sort i Champagne, hvor de dyrkes i stort omfang (på næsten 40% af det samlede areal), og udgør grundlaget for de fleste champagner. Pinot Noir kommer lige efter, og fylder omkring 35% af det samlede areal. Chardonnay udgør de sidste 25%.
Champagnes kvalitet er fortsat høj i den moderne verden, og bliver med rette anset som værende en af de vigtigste historiske regioner.
merevin på Facebook
PRIMITIVO PUGLIA DICIOTTO GRADI 18% – Vineonline
(NYHED FRA UGE 18 2022) Her har vi en rigtig Primotivo-bombe til vanvittig lav pris! Vinen får også hele 99/99 point fra "The Wine Guy", som tyder på at dette er en helt særlig vin, der som navnet…THE UNDERCOVER Full Blooded Fifteen 15 % Alkohol
THE UNDERCOVER FULL BLOODED FIFTEEN 2019 – 15% Alkohol THE UNDERCOVER Full Blooded Fifteen.. ***** MÅSKE DEN BEDSTE VIN FRA AUSTRALIEN TIL DISSE PENGE. *** Vores mest solgte, fyldige lækker frugtbom…Bodegas Caro Aruma Malbec – Barons De Rothschild | AEvin.DK
Med denne Intens Bodegas Caro Aruma Malbec får du masser af frugt, smag af blommer og brombær der blander sig med noter af chokolade ogPaolo Leo Rurale Negroamaro Rosé Økologisk Puglia
En dejlig Rosé, der henrykker med skøn smag fra Negroamaro druen, hint af skønt krydderi og meget velafbalanceret i smagen.