Intet sted i Frankrig er dette terroir-koncept – en gruppe af vinmarker (eller endda vine) fra samme distrikt, der tilhører en specifik benævnelse og deler de samme typer jord og klima – mere tydeligt end i Bourgogne.
Distriktet ligger i det centrale Østfrankrig og har 1,6 millioner indbyggere. Vintrene er kolde, men regionen nyder godt af varme somre.
En lang vinhistorie
Bourgogne dækker 31.500 kvadratkilometer og er rig på både verdenshistorie og vinhistorie. I denne 360 kilometer lange stribe land, der strækker sig fra 100 kilometer syd for Paris, til det nordlige Rhône, kan man finde 99 forskellige benævnelser for vin.
Her fremstilles mere end 180 millioner flasker af nogle af verdens fineste vine. Lige fra de kraftige røde Pommard og Corton og den lidt mildere Beaune til verdensklasses hvidvine, som Chadis og Chassagne Montrachet.
Som en konsekvens af Den Franske Revolution blev mange vingårde beslaglagt, hvilket resulterede i opdeling i små grupper, som stadig findes den dag i dag.
Premier Cru og Grand Cru
Sekshundrede af vinmarkerne her har fået benævnelsen ”Premier Cru”, som betegner vine af højeste kvalitet. Kun 33 kan prale af det endnu mere eksklusive ”Grand Cru”-mærke. Herunder er blandt andet Montrachet, Chambertin og Clos Vougeot.
Bourgognes rødvine, fra druen pinot noir, går perfekt sammen med Boeuf Bourguignon (en klassisk fransk ret) eller fasan, mens en Chablis og andre hvidvine er gode sammen med alt fra rejer til gedeost.
Chablis
Chablis, der kommer fra den berømte landsby af samme navn, giver en tør hvidvin med en frisk syrlighed. Chardonnay-druen vokser her i kalksten, der er rig på fossilrester.
Den verdensberømte Beaujolais, med dens frugtagtige smag fra Gamay-druen, der gror i granitkalksten, er en god ledsager til lam eller grillet kylling.
I Volnay er den delikate rødvin, der har fået navn efter byen, blevet fremstillet i otte århundreder. På et område på mindre end 240 hektar dyrkes Pinot Noir, der giver 1,3 millioner flasker af denne elegante vin med aroma af hindbær og viol.
De, som holder af de fineste hvidvine, skal tage til et område nær Meursault, som er Premier Cru-mærket. Chardonnay, der er dyrket på lige over 400 hektar jord af kalksten og mergel, former grundlaget for 2,5 millioner flasker tør hvidvin, der lagres i alt fra 3 til 15 år. Den har en aroma af mandler og æbler og går godt sammen med fisk.
Men “pièce de resistance”, den røde Pommard, gør med dens kraftige smag comeback efter nogle årtier med nedgang. Her produceres 1,8 millioner flasker med aroma af sherry og solbær på bare 312 hektar jord af kalksten og rødt ler. Vinen lagres i 5 til 15 år og går godt sammen med vildt eller rødt kød.
Uanset hvad du foretrækker, går du aldrig forkert med en Bourgogne.
merevin på Facebook
PRIMITIVO PUGLIA DICIOTTO GRADI 18% – Vineonline
(NYHED FRA UGE 18 2022) Her har vi en rigtig Primotivo-bombe til vanvittig lav pris! Vinen får også hele 99/99 point fra "The Wine Guy", som tyder på at dette er en helt særlig vin, der som navnet…THE UNDERCOVER Full Blooded Fifteen 15 % Alkohol
THE UNDERCOVER FULL BLOODED FIFTEEN 2019 – 15% Alkohol THE UNDERCOVER Full Blooded Fifteen.. ***** MÅSKE DEN BEDSTE VIN FRA AUSTRALIEN TIL DISSE PENGE. *** Vores mest solgte, fyldige lækker frugtbom…Bodegas Caro Aruma Malbec – Barons De Rothschild | AEvin.DK
Med denne Intens Bodegas Caro Aruma Malbec får du masser af frugt, smag af blommer og brombær der blander sig med noter af chokolade ogPaolo Leo Rurale Negroamaro Rosé Økologisk Puglia
En dejlig Rosé, der henrykker med skøn smag fra Negroamaro druen, hint af skønt krydderi og meget velafbalanceret i smagen.