Vin og sundhed

Så langt tilbage som 450 år f.Kr. har læger påstået, at vin bekæmper feber, desinficerer sår og giver ernæringstilskud. Men dengang troede man på så mange ting, som er modbevist i dag, så man skal være forsigtig. Har man lært noget siden?

Vinglas og et stetoskop.

Heldigvis har mange undersøgelser siden bevist rigtigheden af Hippokrates (en af de første læger som historien har kendskab til) tidlige observationer. Selvom 1970’ernes mange undersøgelser har konkluderet, at moderate mængder af rødvin i den grad har en effekt på sundheden, diskuteres de præcise grunde stadig.

Rødvin forebygger hjertekarsygdomme og muligvis nogle former for kræft på grund af en række sammensætninger kaldet katekiner. Ligesom resveratrol, der hjælper druer med at bekæmpe svampeinfektioner, opfører de sig ligesom antioxidanter og antikoagulantia. Ioniserede ilt-atomer i blodet er kendt for at forårsage celleskader. Antioxidanter fjerner disse ioniserede ilt-atomer.

Korkpropper formet som et hjerte.

Andre undersøgelser tyder på, at rødvin kan øge HDL-kolesterolet (den ”gode” slags) og mindske risikoen for at LDL-kolestorolet (den ”dårlige” slags) øges. Samtidig med at vin regulerer kolesterolet, hæmmes eller dræbes de fleste patogener, der er skadelige for mennesker, af syren og ethanolen i vin. Så det er ikke underligt, at vin indtil midten af det 18. århundrede i de vestlige lande var sikrere at drikke end vand.

En nylig undersøgelse i American Journal of Physiology viser, at reservatrol også hindrer dannelsen af et protein, der reducerer hjertets pumpeeffekt under stress.

Ifølge en undersøgelse i American Journal of Gastroenterology i 2003, mindsker moderater mængder vin risikoen for mavesår, formegentlig fordi vinen frigør kroppen for den bakterie, der forårsager det.

En 14 år gammel undersøgelse fra Harvard School of Public Health study lavet blandt 100.000 kvinder viser, at selv risikoen for diabetes mindskes ved moderat indtagelse af alkohol (en til to drinks om dagen). Undersøgelsen viste, at de havde 58% mindre sandsynlighed for at udvikle diabetes.

Selvfølgelig er der, som ved indtagelse af alt andet, en risiko. Mange vine indeholder sulfider, som en meget lille del af befolkningen er overfølsom overfor. Og selvom det ikke indeholder fedt og kolesterol, indeholder vin sukker og små mængder af natrium og – selvfølgelig – alkohol. Der skal ikke meget til, at det bliver for meget.

Ingen med fordøjelsesproblemer, en leversygdom eller nyreproblemer – sammen med en masse andre lidelser – vil gøre sig selv nogen tjeneste ved at drikke vin.

Så er der de velkendte bivirkninger ved overdreven indtagelse, så som tømmermænd og på langt sigt leverproblemer. Og at indtage vin sammen med medicin eller stoffer, selv de normalt gavnlige, så som aspirin eller panodil, kan have katastrofale følger.

Er du nu blevet klogere på fordelene og ulemperne ved indtagelsen af vin når det gælder sundheden? Godt. Stol ikke udelukkende på én artikel eller kilde – læs om en masse undersøgelser og tag det hele med et gran salt. Så kan du have det godt med at tage det med et glas vin.

merevin på Facebook