Bliv klogere på kaffe
God vin kan produceres under kølige himmelstrøg

Canadas vinproduktion

Det meste af Canadas vinproduktion associeres med Britisk Columbia. I de sidste 20 år er Britisk Columbias vin blevet konkurrenter til verdensklassesvine. Men vin fremstilles næsten i alle Canadas provinser, ofte under meget vanskeligere forhold. Og mange af disse små familieforetagender begynder at vinde priser for deres vine.


Canada strækker sig 7.800 kilometer fra Stillehavet til Atlanterhavet, fra Newfoundland til Vancouver Island ved Britisk Columbias vestkyst.

På trods af landets rygte om nordligt klima og kolde vintre, ligger nogle dele faktisk længere sydpå end det berømte Bourgogne-distrikt i Frankrig. Ontario ligger for eksempel mellem breddegraderne 41 og 52, hvilket ligger området på linje med Bordeaux i Frankrig og Napa Valley i Californien.

De enorme landarealer, have, utallige ferskvandssøer og høje bjerge giver Canada mange forskellige mikroklimaer, som avlerne drager stor fordel af ved dyrkning af vindruer.

En af de nyeste vingårde er Bosc-familiens Chateau des Charmes, bygget i 1978 i Niagara, hvor det tempererede klima giver op til 190 frostfri dage om året.

Dette chateau er helt ideelt placeret, syd for Lake Ontario på 44 breddegrad. Chateauet er hovedkvarter for vinmarker, der producerer en excellent Chardonnay, gæret på tønder og lagret på franske egetræsfade. Resultatet er en kraftig vin med smag af tropisk frugt og melon, der går godt sammen med fjerkræ eller pasta.

Cabernet Sauvignon er en anden favorit med en dyb rubinrød farve og med duft af solbær og peberfrugt. Vinen er kraftig og går fantastisk sammen med oksehøjreb. Vinen kan lagre i 5-10 år.

Et andet sted i Niagara er Coyote’s Run, som åbnede i maj 2004. Her er jorden af kalksten og ler og på grund af de varme briser fra vandet, er gennemsnitstemperaturen 3 grader højere, hvilket gør det muligt at høster 1-2 uger tidligere end de fleste andre steder i området.

Den mørkebrune ler, der er almindelig for området, giver en drue, der er tydeligt anderledes fra de, som gror i den røde ler, der er mere frugtagtige og duftende. Se efter de små vinavlere, som vil blive mere og mere synlige de kommende år.

Selv Montreal er hjemsted for nogle af Quebecs vingårde. Her produceres en mellemkraftig rødvin af en blanding af Cabernet Severnyi, Frontenac og Landot. Den er fuld af modne, sorte bær med hints af eg, lakrids og vanilje, og er lagret på amerikansk eg.

Ikke at glemme den lille Prince Edward Island, der også er med. Her er klimaet barsk og kræver endda, at nogle druer dyrkes i drivhuse. Seyval Blanc, Marechal, Ortega og andre druer giver en god, afbalanceret Rossignol vin.

I Nova Scotia er der ligeledes 22 vindrueavlere, hvor de franske Maréchal Foch, Baco Noir og DeChaunac dyrkes, selvom isvin forbliver specialiteten.

Der er mange andre: Alberta, med solskinstimer, der strækker sig fra 1.900 timer i nord til 2.300 timer i syd, hvor klipperne producerer varme, tørre vinde. Saskatchewan i hjertet af Nordamerika, der til syd grænser op mod Montana og North Dakota. Manitoba, der engang var en flodslette, oplever nu kolde vintre og solrige somre, med en gennemsnitstemperatur på 25 grader.

Alle disse, med flere, er bevis på Canadas uslukkelige ønske om at øge landets vinproduktion til et internationalt niveau.